maandag 14 april 2014


Een nieuw college


Maandagavond kwam de nieuwe raad bijeen voor de keuze van de wethouders. Er is een nieuwe coalitie gevormd door De Werkgroep, ABL, het CDA en de PvdA. Het passeren van PNL heeft links en rechts nogal wat commotie veroorzaakt. Iedereen heeft dit meegekregen. De nieuwe coalitie, ook wel aangeduid als bananencoalitie of regenboogcoalitie, heeft een krappe meerderheid van slechts 10 stemmen.Misschien zelfs van 11

Ik ben expres naar de raadsvergadering gegaan om de sfeer te proeven en met name te ervaren hun PNL met het verlies zou omgaan. Komt er een harde oppositie? Zetten zij de kont tegen de krib of wordt het een constructieve oppositie? Ook ben ik benieuwd naar de opstelling van de eenmansfractie Biemans. Wordt hij hard aan gepakt door zijn naamgenoot Theodoor Biemans die zich opwerpt als de grote verdediger van  Vereijken?

Voor ik naar de raadsvergadering ging, las ik op de website van het ED de reactie van Vereijken op het concept coalitieakkoord. Het stemde mij niet vrolijk. De krant schrijft:

“ Hans Vereijken, fractieleider van PNL in de nieuwe Laarbeekse raad, heeft weinig verheffende woorden over voor het concept coalitieakkoord dat de nieuwe collegepartijen ABL, CDA, PvdA en De Werkgroep hebben gepresenteerd. Hij vindt het een 'leeg akkoord' waarin weinig concreets valt te bespeuren.
Hij raadt de partijen aan het akkoord van vier jaar geleden er nog eens op na te lezen. Dat is volgens hem niet alleen veel korter, maar ook concreter.
Met zijn eerste schriftelijke reactie op de plannen van het nieuwe college, zet Vereijken een toon. Hij lijkt niet van plan de nieuwe coalitie te sparen. Hij verwijt de partijen dat ze geen 'echt akkoord' hebben gesloten. Er wordt in algemeenheden gesproken.
De coalitie heeft PNL gevraagd op het conceptakkoord te reageren, maar Vereijken vindt dat een bijna onmogelijke opdracht omdat er zo weinig concreets in staat. "De coalitie wil het zuinige financiële beleid voortzetten. Alsof dat vanzelf gaat. Zonder concrete plannen en harde meetbare doelstellingen lukt dat niet. Dan komen de financiële problemen namelijk vanzelf en in het kwadraat op u af," schampert hij.”
Het viel vanavond in de raadszaal allemaal reuze mee. PNL hield zich gedeisd. Vereijken nam natuurlijk stelling. Hij deed dat rustig en weloverwogen. Natuurlijk kreeg De Werkgroep de volle laag.

Voor de raadsvergadering  werd de petitie van het burgerinitiatief aangeboden. Mij stoorde wel dat Jacqueline van Gerwen bij de beëdiging van de wethouders demonstratief in de kantine met haar achterwerk naar de raadszaal ging staan. Zo werk je bepaald niet aan herstel van  vertrouwen.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 053627185