woensdag 20 januari 2016


Wethouders


Dat  wethouders tussentijds aftreden is een verschijnsel dat van alle tijden is. In elke periode komt het voor. Soms iets frequenter dan normaal. Ook lijken deze aftredens zich te concentreren. Deze maand was het weer eens zover. Zouden  hierbij de goede voornemens van bij het begin van het nieuwe jaar een rol spelen? Wie het weet mag het zeggen.

Deze maand hebben zowel in Eindhoven als in Someren wethouders aangekondigd om te gaan stoppen. In het Eindhovense geval omdat de functie te zwaar begon te wegen; in het Somerense geval omdat een andere betrekking lonkt. Vorig jaar stopte wethouder Yvonne van Mierlo in Helmond ook. Een andere aanlokkende baan was op haar pad gekomen.

Is het wethouderschap niet meer aantrekkelijk? Deze vraag dringt zich op als je dit leest. Natuurlijk het wethouderschap is een heel aparte baan. Eentje die weinig zekerheid geeft. Als je niet voortijdig wordt weggestuurd door de grillen van de politiek, moet je maar afwachten of je na de verkiezingen opnieuw gevraagd wordt. Zekerheid is er niet. Als openbaar persoon sta je ook de hele tijd in de belangstelling en de baan vreet bovendien heel veel tijd. Je bent er altijd mee bezig.

Dit weet je als je eraan begint. Het kan mee of tegenvallen. Daar moet je dan ook niet over klagen. Je bent dienstbaar aan de maatschappij. En dus moet je in principe de zittingsperiode afmaken. Doe je dat niet omdat er toevallig iets moois op je weg voorbij kwam, dan bewijs je het aanzien van de politiek geen dienst.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185