maandag 18 januari 2016


Verandering



De wereld verandert in snel tempo. Het is een proces dat steeds verder en vooral sneller voortschrijdt. Niemand ontkomt er aan. Op de meest onvoorstelbare momenten wordt je ermee geconfronteerd. Soms heb je het gevoel dat je verdwaald bent en dat je in een volkomen onbekende wereld terecht bent gekomen. Een moment niet opletten en de wereld is een totaal andere.

Niet iedereen kan hier evengoed mee omgaan. In het algemeen kunnen jongeren hier beter mee overweg dan ouderen. Sommige ouderen dreigen de grip op hun wereld te verliezen, zo snel gaan de veranderingen. Geen wonder dat het mensen bang maakt.

Het zijn overigens niet alleen maar technische veranderingen die ons parten spelen. Er is veel meer aan de hand. We zitten volop in een reusachtige cultuurverandering en zijn hard op weg naar een ander tijdperk. Naar een tijdperk van veranderingen in de woorden van veranderingsprofessor Jan Rotmans uit Rotterdam.

Dit maakt mensen bang. De eigen oude vertrouwde wereld verdwijnt in rap tempo. En wat er voor in de plaats komt, beangstigt ons, ook al omdat we niet goed weten hoe we er mee moeten omgaan. We moeten de nieuwe wereld kunnen accepteren . En dat schijnt voor velen moeilijk te zijn.

Wij Nederlanders zijn denken dat we als samenleving voorop lopen. Het gedogen van softdrugs, het homohuwelijk, de euthanasie, de Derde Weg, de klapschaats; het gebeurde  het eerst bij ons en vervolgens keek de rest van de wereld het van ons af. Dat denken we alsook dat wij n als kleine landje vooral van betekenis omdat wij aan de rest van de wereld laten zien waar het naartoe gaat. Dit is allang niet meer zo. De laatste jaren is  de klad gekomen in onze voorbeeldfunctie. Veel andere landen hebben hun omgang met softdrugs, homo’s, en ondraaglijk lijden intussen veranderd, en er is weinig meer dat voldoet aan ons zelfbeeld van sociaal-culturele voortrekker van de wereld, van gidsland voor andere naties.

Sinds de Pim-Fortuinrevolutie is Nederland een tamelijk nukkige, in zichzelf gekeerde samenleving geworden, zonder zelfvertrouwen en daadkracht.
Veel Nederlanders blijven volharden in het geloof dat Nederland nog steeds de voorhoede van de wereld is. Het verzuurde navelstaren en de omarming van de populistische agenda door de politieke mainstream is simpelweg de nieuwe toekomst geworden die door anderen zal worden nagevolgd. Overal wordt bevestiging gezocht dat het in andere landen dezelfde kant opgaat als bij ons. In de 21ste eeuw zal iedere samenleving zo zuur worden als de onze.

In deze zure samenleving zullen we moeten leven. Wij zullen er onze draai in moeten vinden of we willen of niet. Hopelijk gaat het niet zover als Einstein dacht. Eens zei hij niet wist met welke wapenen de derde wereldoorlog uitgevochten zou worden. Wel wist hij – zo zei hij – was dat de vierde wereldoorlog weer beslist zou worden met vuisten en bijlen.



Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185