dinsdag 5 januari 2016


 

Onbevlekt burgerschap



De aanduiding “ onbevlekt burgerschap ” is afkomstig van Evelien Tonkens. Zij wilde er mee aangeven dat burgerparticipatie niet tot stand komt zonder inspanningen. Het kost altijd bloed,zweet en tranen.

Er zijn de laatste  jaren hele bibliotheken volgeschreven over dit onderwerp. Volgens de koning leven we in een participatiesamenleving. Hij gebruikte deze term in de troonrede van 2015. Minister Plasterk schreef in 2013 zelfs een hele nota over de doe-democratie.

Toch komt deze doe- democratie en participatiesamenleving niet zomaar tot stand. Er zijn nogal wat misvattingen over burgerparticipatie. In haar afscheidsrede als bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap aan de Universiteit van Amsterdam somde ze  de vijf meest prangende misvattingen op. Een heel verhelderend verhaal, waar ik graag naar verwijs. In Trouw stond een goede samenvatting ( zie:  http://bit.ly/UHWN9s )

In de Raadsinformatiebrief van het college over het programma duurzaamheid werd mijn aandacht getrokken door de verwijzing naar het begrip overheidsparticipatie, dat gedefinieerd werd als het ongekeerde van burgerparticipatie. De formulering verbaasde mij. In mijn optiek liggen beide begrippen in elkaar verlengde. Bij burgerparticipatie gaan burgers zich inzetten voor maatschappelijke taken. Zij nemen de gemeente taken en zorg  uit handen. In de participatiemaatschappij zijn er alleen nog maar actieve burgers. Dit laatste is natuurlijk een overdrijving, maar in theorie zou het zo moeten zijn.

Bij overheidsparticipatie liggen de rollen anders. De overheid formuleert de regels en voorwaarden waarbinnen actieve burgers kunnen operen . In plaats van alles zelf te willen regelen treedt de overheid terug en wordt zij voorwaardenscheppend. Binnen heldere kaders kunnen burgers hun gewaardeerde bijdrage leveren.

Aan dit proces zitten wel haken en ogen. Een overheid die teveel zeggingsmacht wil houden zal zien dat burgers teleurgesteld afhaken. Overheidsparticipatie slaagt alleen als er een goede match is tussen overheid en burgers. Beide partijen moeten van begin af aan weten waar ze aan beginnen. Wederzijds vertrouwen en begrip is essentieel.  Niet alleen tussen burgers en overheid, maar ook tussen burgers onderling.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185