woensdag 27 januari 2016


Regionaal woonbeleid


Een goed overzichtsartikel vandaag in het Helmond katern van het Eindhovens Dagblad. Ad de Koning geeft een helder overzicht van het woonbeleid in de regio. Het voorstel van de werkgroep van de MRE onder leiding van de Helmondse wethouder Frans Stienen maakt geen kans van slagen. Vrijwel alle 21 gemeenten zijn negatief over het plan voor een woningmarkt in de regio.

 De Koning schrijft dat centrale aansturing voor gemeenten een brug te ver is. Letterlijk schrijft hij:
 Ook het opzetten van een gezamenlijke grondbank zien de gemeenten totaal niet zitten. De plannen zijn inefficiĆ«nt, zouden democratische invloed aantasten, zijn ongewenst en vormen een veel te zware ingreep, klinkt het vanuit de gemeentehuizen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de reacties die gemeenteraden deze weken hebben geformuleerd.

Duidelijk is dat het plan het niet gaat halen. Daarmee is de regio weer terug bij af. Het voorstel voor kennisgeving aannemen, zoals de klankbordgroep van raadsleden adviseert, zet natuurlijk ook geen zoden aan de dijk.

Duidelijk is dat gemeenten nog lang niet zover zijn als de werkgroep. Gemeenten denken nog steeds dat woningbouw financieel voor hen aantrekkelijk is en inkomsten genereert. Iedereen wil vooral zijn eigen boontjes doppen. Het enige haalbare lijkt een betere afstemming van de plannen. Maar dan wel op vrijwillige basis.

Jammer. Het toont aan hoe ver we nog weg zijn van echte regionale samenwerking. Op deze manier gaat het nooit lukken.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185