dinsdag 19 januari 2016


Duurzaamheid



De gemeente Laarbeek wil inzetten op duurzaamheid. Het moet het speerpunt van beleid worden. In de Kadernota werd dit voornemen al aangekondigd. Bij de vaststelling van   de Begroting 2016 werden middelen hiervoor uitgetrokken. Medio december kwam het college met nadere mededelingen over het proces dat in gang gezet werd.

Nog steeds is het niet geheel duidelijk wat het college nu precies voor ogen had. Bij de Kadernota wekte het de indruk dat  het streefde naar iets vernieuwends.  Laarbeek moest – dat was de suggestie, maar het
werd niet zo expliciet gezegd- het icoon van duurzaamheid worden. Tot op dit moment is dit nog niet uitgekristalliseerd. Het college worstelt zichtbaar met de vormgeving van dit proces. Dit komt ook door de onduidelijkheid over de term duurzaamheid.

Duurzaamheid is door de jaren heen een containerbegrip geworden. Alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord leven, milieu, ecologie en toekomstgericht denken wordt tegenwoordig onder duurzaamheid geschaard. Veelal wordt de term duurzaamheid omschreven aan de hand van een theorie: de drie P’s.
  • People (mensen)
  • Profit (winst)
  • Planet (aarde)
Naast het feit dat we geld willen verdienen en van de welvaart willen genieten is het ook onze taak om goed voor de mensen en het milieu te zorgen. Immers, als we dit verzaken is de toekomst van de mensheid in het geding. Wij hebben nu een verantwoordelijkheid voor de toekomstige generaties die zullen komen. Wanneer wij bijvoorbeeld alle fossiele brandstoffen verbruiken, zal de volgende generatie met een enorm probleem zitten. Dit geldt ook voor vraagstukken als opwarming van de aarde, CO2-uitstoot en voedselproblematiek.

Alle mogelijke definities komen voorbij. Ik houd het op de definitie die geformuleerd is door de World Commission on environment and Development van de Verenigde Naties in het rapport “Our Common future”:
Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”

Kortom, duurzaam kijkt naar de huidige behoefte die de mensen op de aarde hebben en hoe dit in de toekomst ontwikkeld kan worden zonder dat de mensen, het milieu of de economie in gevaar komen. Ik heb de indruk dat het college uitgaat van een veel bredere definitie.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185