zondag 17 januari 2016

Varia


Piet Steenkamp

Deze week werd bekend dat Piet Steenkamp overleden is. Hij was de grondlegger van het CDA in 1980. Jarenlang was hij voorzitter van het CDA en lid c.q. voorzitter van de Eerste Kamer. In de pers en de overige media werd hij deze week op gepaste wijze herdacht. In de stemmen klonk heel veel respect voor zijn persoon. Terecht wordt hij in verschillende artikelen beschreven als de  aartsvader van het CDA. Hij bracht de KVP, de ARP en de CHU bijeen in een partij.

Peel 6.1.

Op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Laarbeek en ook in de commissievergadering van Algemeen Bestuur zei wrn. burgemeester Ronnes dat het college blijft inzetten op de realisatie van Peel 6.1. Dit lijkt verstandig. Regionale samenwerking is pure noodzaak.  Gemeentes met een omvang zoals Laarbeek kunnen niet alleen de problematiek aan die met de decentralisaties op het bordje van de gemeente zijn komen te liggen. Wat nu precies de oorzaken en motieven van Helmond zijn om af te haken, blijft nog steeds redelijk vaag. Als Helmond serieus meent dat Peel 6.1 te klein is om een aparte organisatie op te zetten, moet hier kritisch naar gekeken worden. Het zou best eens kunnen dat wethouder Margreet de Leeuw van Helmond op dit punt gelijk heeft. Als dat zo is, dan moeten we er niet spastisch over doen.

De transities

Op de site  van Gemeente.nu zag ik dat de Raad van het Openbaar Bestuur in opdracht van minister Ronald Plasterk gaat onderzoeken hoe gemeenten omgaan met de nieuwe verantwoordelijkheden in het sociale domein.

In het kader van het adviestraject “Meedoen en zelfdoen, ervaringen met decentraliseren ” selecteerde Raad twintig gemeenten. Deze werden gekozen op grond van hun voor de decentralisaties relevante uitgangsposities. Een van deze twintig gemeenten is de gemeente Gemert-Bakel. Ik ben benieuwd naar de adviezen van de ROB.

Het LOG

In het grensgebied van Laarbeek en St. Oedenrode is onrust ontstaan over de bouw van een immense varkensstal op het grondgebied van Rooij. De grond is aangekocht door de gemeente Laareek; St Oedenrode moet de vergunningen voor de stallen op het grondgebied van St. Oedenrode komen. Op de hoorzitting in het Rooijse gemeentehuis bleek dat de verantwoordelijke wethouder voornemens is met de portefeuillehouders van de Provincie te gaan overleggen. Voor de omwonenden is er nog een beetje hoop.

Plan Nieuwenhof

De gemeente kan starten met de realisatie van plan Nieuwenhof. Hier komen een veertigtal woningen. De Raad van State heeft deze week de bezwaren van varkenshouder Martijn Donkers verworpen. Donkers heeft een bedrijf aan de Vogelenzang en vreest dat de te bouwen huizen aan de westelijke kant van het bouwplan te dicht bij zijn bedrijf komen te staan. Volgens hem deugen de geurnormen die Laarbeek hanteert niet.
Door dit besluit kan de gemeente nu verder. Het wordt ook hoog tijd om dit toch al in aantal sterk gereduceerde uitbreidingsplan te gaan uitvoeren.

De Beekse brug

Hoe het tot stand gekomen is, weet ik niet. In ieder geval is het duidelijk dat er een proef gedaan wordt met een spitssluiting van de Beekse brug.  Tussen 7.00 en 9.00 uur en tussen 16.00 en 18.00 uur gaat de brug niet open voor de scheepvaart.

Niet iedereen is er gelukkig mee. De Schippersvereniging ASV is niet bij het besluit betrokken geweest. Deze vereniging heeft felle kritiek op het besluit. Misschien wel niet helemaal ten onrechte. De last wordt zo ook wel heel eenzijdig bij het scheepvaartverkeer gelegd. Helemaal onlogisch is dat niet. Immers het kanaal is in de eerste plaats er voor de scheepvaart.

De proef lijkt een beetje op voortmodderen. Nu de Ruit gesneuveld is, lijkt een definitieve oplossing van het verkeersprobleem bij de Beekse weg verder weg dan ooit.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185