maandag 11 januari 2016


Onvrede



Er is veel onvrede in het land, ook in Laarbeek. Als je je oor te luisteren legt bij de doorsnee bevolking, dan schrik je van de opvattingen die geventileerd worden.Ongenuanceerde uitlatingen zijn schering en inslag.Subtiliteit is vaak ver te zoeken. Het is meestal iets in de trant van van dik hout zaagt men planken.

In de media is er sprake van het bestaan van een kloof tussen de politiek en de burger.. De politiek en het publiek zitten vaak niet op een lijn. Erger is nog dat de politiek de neiging heeft het publiek naar de mond te praten. Waar blijven de politici die het voortouw nemen en een baken voor de toekomst willen zijn.

De kloof tussen de politiek en de burger  is meer dan reĆ«el en zonder meer gevaarlijk voor het voortbestaan van ons democratisch bestel. Gabriel van den Brink merkte onlangs in dit kader op dat de burger die ontevreden is, begint met niet meer te gaan stemmen, vervolgens zijn stem uitbrengt op Geert Wilders en uiteindelijk met stenen gaat gooien. Kijk maar wat hier en daar bij de discussie over het opvangen van vluchtelingen is gebeurd!

De zwijgende meerderheid die bijna altijd gedwee en volgzaam was, begint zich de laatste tijd te weren. Dit is opmerkelijk en tegelijkertijd veel betekenend. Het lijkt erop dat de doorsnee burger het niet langer meer pikt. De politiek zal met een afdoend antwoord moeten komen en het vertrouwen van  de burger moeten herstellen. Heel gemakkelijk zal dit niet gaan. Het zal veel kruim kosten.