dinsdag 25 augustus 2015

                                                                

Snel internet op het platteland



Razendsnel internet is niet alleen leuk om Netflix, Spotify of je nieuwste game te streamen, maar het is gewoonweg noodzakelijk als alternatief voor de wegvallende basisvoorzieningen in dunbevolkte gebieden. De een na de andere plattelandsbus verdwijnt, de apotheker zit allang niet meer op de hoek van de straat en jongeren trekken massaal naar de stad. Al jaren worden plattelandsgebieden bestempeld als krimpgebieden. Om dit tij te keren is het belangrijk om te investeren in toekomstbestendige basisinfrastructuur zodat bewoners en bedrijven de verhuisplannen kunnen annuleren en blijven profiteren van de voordelen van het platteland zoals ruimte, vrijheid en de lage kosten.

Met betrouwbare communicatiemiddelen kunnen zelfstandigen aan huis hun bedrijf opzetten, boeren eindelijk investeren in hypermoderne melkinstallaties, tuinders hun exportmogelijkheden verder ontwikkelen en bedrijven op goedkope industrieterreinen vestigen die zich vaak in buitengebieden bevinden. Ook bewoners profiteren volop mee. Hulp op afstand, persoonsbeveiliging en ontwikkelingen zoals eHealth. In de praktijk blijken deze maatschappelijke voordelen van een snelle internetverbinding specifiek voor buitengebieden erg belangrijk, omdat er relatief veel ouderen wonen.
Ondanks alle economische en maatschappelijke voordelen is supersnel internet in uitgestrekte buitengebieden nog lang geen vanzelfsprekendheid. Tot voor kort was het te kostbaar om de dure glasvezelkabel van huis tot huis aan te leggen. Met name door de grote afstanden tussen de huizen, maar ook door dure graaftechnieken en politieke prioriteiten.

Opschalen in een vroeg stadium is daarom essentieel voor een succesvolle uitrol in buitengebieden. En meestal komt het daarbij neer op twee cruciale factoren: kan er voldoende vraagbundeling worden georganiseerd en is de investering voor aanleg en onderhoud haalbaar. Doordat de investering in de praktijk te hoog blijkt, blijft ook de vraagbundeling achter. Dat is jammer. Want snel internet is net zo cruciaal als gas, water en licht. Het is een basisvoorziening geworden waar bewoners en bedrijven niet meer zonder kunnen.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185