woensdag 5 augustus 2015


                                                               

Een nieuwe wind


Natuurlijk weet ik niet exact waar het Laarbeekse college bij de opstelling van de Kadernota 2016 de inspiratie opgedaan heeft om te kiezen voor een duurzaamheidsoffensief. Op zich was de keuze wel verrassend, maar toch ook weer niet spectaculair. Laarbeek is bij lange na niet de eerste gemeente die duurzaamheid in haar vaandel voert. Verschillende andere gemeenten zijn haar voorgegaan. Dit neemt overigens niet weg dat het college voor deze keuze veel respect verdient. Het college – zo kan men constateren- heeft in ieder geval  de tekenen van de tijd verstaan.

Hoewel het idee nog niet helemaal uitgekristalliseerd was toen het college deze keuze in de Kadernota maakte, neemt dit niet weg dat het college hiermee een nieuwe weg insloeg en hiermee duidelijk brak met het Vereijkeniaanse begrotingsbeleid, dat sterk gekenmerkt werd door voorzichtigheid en behoudzucht. Het huidige college zet de luiken, die onder de vorige colleges gesloten waren, open. Een weldaad, vergeleken met de starre begrotingsdiscipline van voorheen.

Wethouder Joan Briels is door het college aangewezen als de projectwethouder voor dit proces. In de raadsvergadering van juli sloeg hij al meteen een paar piketpaaltjes: duurzaamheid is in zijn perspectief meer dan natuur en ecologie; het heeft ook een duidelijke algemene welzijnscomponent.

Hoe hij dit proces vorm en inhoud gaat geven is nog niet geheel duidelijk. De tijd zal het leren. Hij heeft alleen het nadeel dat de grootste fractie in de raad de keuze van het college afwijst. PNL blijft vasthouden aan de oude begrotingsprincipes. Gesouffleerd door Vereijken kan en wil PNL de stap naar de toekomst en de wereld van morgen niet zetten.

Jammer.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185