dinsdag 11 augustus 2015


Beleefbaar



Er zitten duidelijk veranderingen in de lucht. Met de komst van de nieuwe coalitie in  het provinciehuis in Den Bosch waait er een nieuwe wind. Een paar dagen geleden werd het idee gelanceerd om omwonenden mee te laten betalen aan de vermindering van stankoverlast door agrarische ondernemers. ZLTO-bestuurder Herman van het Ham noemde het plan in de krant geen bezopen idee. Dit is vanuit zijn professie natuurlijk niet zo vreemd. Hij hing er overigens wel een ideologische tintje aan.” Zie het idee van de meebetalende burger” zo schreef hij “ als een metafoor voor een beweging die meer sociaal vermogen vraagt van burgers en veehouders, van burgers en boeren. Het markeert de omslag naar een meer zelfsturende samenleving. ” Zo lust ik er nog meer.

Gisteren meldde het ED dat de provincie de regels voor de pacht van provinciale gronden gaat veranderen. De gronden moeten meer opbrengen. Het nieuwe systeem van vrije inschrijving  moet hiervoor gaan zorgen. Natuurlijk was het ZLTO hiervoor niet zo enthousiast als voor het eerste.

Dit zijn slechts twee voorbeelden. Ze passen wel in een breder kader. Ik verwijs hierbij naar een publicatie van Platform 31, dat ook in Volkskrant en het ED is verschenen. De auteurs zijn Radboud Engbersen en Koos van
Dijken, resp. als socioloog en econoom werkzaam bij Platform31. Zij hanteren het begrip “ beleefbare provincie ”. Hun overigens terechte kritiek is dat de nieuwe colleges heel sterk gefocust zijn op economische vooruitgang. Je moet wel je boterham kunnen verdienen  met landbouw,landschap, natuur, water en erfgoed. In de verschillende coalitieakkoorden  staat dat ze “ beleefbaar ” moeten zijn. De nieuwe colleges zijn ervan overtuigd dat, zoals in het Brabantse akkoord staat,” na de economische winter, de lente in aantocht is”.

Voor Brabant geldt bovendien dat het nieuwe college uitdrukkelijk wil breken met het conservatisme van het oude college met daarin het CDA. In dit kader moeten waarschijnlijk dan ook  de in de aanhef van dit stukje genoemde ontwikkelingen geplaatst worden.

Ik ben benieuwd waar dit alles toe gaat leiden.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185