zondag 9 augustus 2015

                                                                

Ongehoord


Gelukkig, er toch nog iemand die zich druk maakt over de leegstand op de Heuvel in Lieshout. Niemand leek in te gaan op de suggestie die o.a. door de voorzitter van de LIMO werd gedaan. Het bleef akelig stil, terwijl de Heuvel steeds meer verloederde. Kijk maar eens het gras dat tussen de stenen onder de kiosk groeit.

Gelukkig trok een politieke partij aan de bel: PNL stelde schriftelijke vragen aan het college. Op 6 juli j.l. stelde PNL de vragen n.a.v. een mededeling in de
de besluitenlijst van het college van 23 juni 2015. Hierin staat dat het college geen medewerking verleent voor het realiseren van appartementen aan de Heuvel 10 en 11 te Lieshout, omdat er een ander beleid is met betrekking tot het invullen van het centrumgebied.

Voor PNL was dit aanleiding om een aantal vragen te stellen:

Volgens genoemd collegebesluit is er een plan van aanpak centramanagement.Wat houdt dit “plan van aanpak” in; wat moet worden verstaan onder een meer “multifunctionele invulling”?

Wat is uw huidige visie met betrekking tot het invullen van het centrumgebied in Lieshout?

Wat zijn de mogelijkheden tot gebruik van het voormalige gemeentehuis, zowel op basis van het bestemmingsplan als op basis van het kettingbeding in de verkoopakte? Waar moet een nieuwe eigenaar van dit gebouw zich aan houden?

Wat zijn de plannen met het leegstaande kantoorgebouw van Wocom?

Wat gaat u doen om deze lege status quo vlot te trekken?

De hele brief en de vragen zijn na te lezen op de site van PNL.

Ondertussen heeft het college geantwoord. In de Besluitenlijst van B en W van 28 juli heeft het  college het concept-antwoord goedgekeurd. Het ED berichtte er afgelopen woensdag over.

Ik heb me zeer verbaasd over het antwoord van het college. De reactie is onbegrijpelijk. Het college gaat niet in op de ontstane problematiek en schuift alles op de lange baan. Het lijkt te willen zeggen: zoek het allemaal maar zelf uit! De leegstand op de Heuvel staat niet op zichzelf. Er moet volgens het college een   brede discussie over de problemen in de centrumgebieden van Laarbeek. De gemeente Laarbeek gelooft in elk geval niet meer in een nieuwe stedenbouwkundige visie voor de Heuvel, schrijft ze in antwoord op de vragen van PNL. Een dergelijke visie is in de ogen van het college zelfs een fata morgana. Bij toekomstige ontwikkelingen op de Heuvel past de gemeente vooral een 'dienende rol', vinden burgemeester en wethouders. Niet alleen omdat er volgens het huidige bestemmingsplan best veel mogelijk is, maar ook omdat Laarbeek zelf geen gronden aan het plein in eigendom heeft.

Dus met andere woorden: los het zelf maar op Lieshout. Van het college is geen enkele steun te verwachten. Het college wacht af en zal de aangeboden plannen beoordelen. Ik heb dit nog nooit gezien: een burgemeester, een secretaris, vier wethouders en een honderdtal ambtenaren- nota bene een ambtenaar op de 220 inwoners - die hun handen van het centrum van een dorp aftrekken en die zich voor het in stand houden en de verbetering van de leefbaarheid in een kern geen snars interesseren. Dit is ongehoord.

Ik hoop de PNL hierop in  de eerstvolgende raadsvergadering  terugkomt. Voor mij mogen zij deze keer het college flink de oren  wassen.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185