maandag 17 augustus 2015


Herindeling


De Boekelse fractievoorzitter van de VVD, Walter Manders,  heeft vorige week de knuppel in het hoenderhok gegooid . In het ED pleitte hij voor een  fusie tussen zijn gemeente Boekel met het aangrenzende  Gemert-Bakel. Volgens hem  moet het kleine en financieel zwakke Boekel  niet alleen naar Uden kijken,maar nadrukkelijk ook naar Gemert-Bakel.  

Vanuit de positie van Manders gezien, is zijn pleidooi niet erg vreemd. Hijzelf heeft heel sterke banden met Gemert; zijn roots liggen in Gemert en hij bestiert er een dansschool. Of zijn pleidooi ondersteunt gaat worden door de plaatselijke partijen is nog maar zeer de vraag. Lokale partijen zijn meestal niet erg te porren voor herindelingen.

Vanuit het Gemertse wordt heel terughoudend en voorzichtig op zijn pleidooi gereageerd. De Gemertse politici houden zich op de vlakte, bang als ze zijn dat een verkeerd opgevatte opmerking averechts gaat werken. 

In zijn analyse in het ED van zaterdag 15 aug. ziet John Graat een fusie tussen Boekel en Gemert-Bakel wel zitten. Hij veronderstelt dat als de Boekelnaren met het mes op de keel zouden moeten kiezen, hunvoorkeur zeker zou uitgaan naar Gemert in plaats van “ het grote ” Uden met zijn veel sterkere stedelijke problematieken. Graat zingt al de lofzang op deze fusie:

Boekel, Gemert en ook Bakel hebben min of meer een vergelijkbare, agrarische en sociaalculturele achtergrond. Met 40.000 inwoners kan 'Gemert XL' met tien dorpskernen een krachtige plattelandsgemeente vormen; na Helmond de grootste in de Peelregio. En dat zou automatisch meer invloed geven in de samenwerking Peel 6.1. Daar heerst(e) bij de omliggende dorpsgemeenten het afgelopen jaar veel onvrede over de dominantie van het veel grotere en stadse Helmond.

Eens even afwachten wat er gaat gebeuren en/of de storm geen muisje heeft gebaard. 


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185