maandag 24 november 2014


Zijn wijkteams de ultieme oplossing?


Deze vraag dringt zich op. Heel veel gemeenten zijn bezig met de inrichting van wijkteams die op 1januari a.s. operatief moeten zijn. Deze wijkteams zijn gedacht als de eerste opvang  in het kader van de transities.

Aanvankelijk zag men deze taak weggelegd voor de wijkzuster. Allengs is dit verbreed naar de gedachte dat wijkteams met allerlei deskundigen en specialisten voor de diagnostisering en coördinatie nodig zijn. Over minder bureaucratie en bestuurlijke drukte gesproken !

Geen wonder dat er in onderzoeken kritisch gekeken wordt naar wijkteams. Voornaamste punt van kritiek uit wetenschappelijke hoek is dat gemeenten wijkteams oprichten zonder goed te kijken naar het doel dat men met deze teams wil bereiken. Het ontbreekt aan en duidelijk beeld wat men met deze wijkteams wil bereiken. O.a.  Machteld Koelewijn van BMC Advieszegt dit.

 Met collega’s inventariseerde zij de aard en werkwijze van sociale wijkteams in 26 (middel)grote steden, tijdens een gezamenlijk onderzoek met de Universiteit Twente. Juist gedegen analyses van lokale behoeftes en mogelijkheden trof Koelewijn weinig aan. Zij vindt dat gemeenten zo snel mogelijk moeten stoppen met pilots en experimenten. ‘Stop met pionieren en ga voor het “echie”.Duidelijke kaders en randvoorwaarden worden ongelooflijk belangrijk om het niet op een teleurstelling te laten uitdraaien.  

“ Gemeenten die denken dat ze met de installatie van sociale teams klaar zijn, komen op de koffie, waarschuwt Koelewijn. ‘Sociale wijkteams zijn geen wondermiddel om alle vraagstukken van de decentralisaties op te lossen. Ik zou niet op dat ene paard wedden maar steviger inzetten op de transformatie in samenwerking met burgers en maatschappelijke organisaties. Is er op het moment dat wijkteams nog niet klaar zijn of niet de gewenste resultaten opleveren een Plan B? Lijkt mij verstandig, want verantwoordelijk zijn gemeenten per 1 januari 2015.” 

Ik kan het hier alleen maar mee eens zijn.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185