maandag 10 november 2014


Het is zo 1 januari.


De datum van 1 januari nadert met rasse schreden. Op die datum gaat veel op schop en moeten een hele boel taken geregeld zijn in verband met de drie grote transities. Het rijk delegeert een groot aantal zorgtaken naar de gemeenten. Deze zijn hard bezig om alles te regelen . Of zij het helemaal halen en op tijd hiermee klaar zijn, is zeer de vraag.

Velen vrezen van niet. Ik hoorde Sybrand Buma van het CDA op het congres in Alkmaar van zijn partij uiting geven aan zijn scepsis. Volgens hem wordt het alles teveel in een keer op de schop genomen.  Letterlijk zei hij : “ De botte en  overhaaste invoer is onverantwoord.”

Bij de VNG is men al een stap verder. Jantine Kriens vraagt zich in de media openlijk af  op welke wijze het kabinet de rijksoverheid gaat afslanken als al deze taken doorgedelegeerd zijn naar de gemeenten. De transities moeten immers een slankere rijksoverheid opleveren. Dat was immers toch de opzet, nietwaar? Kriens sloot aan bij de woorden van Annemarie Jorritsma op het VNG-jaarcongres van juni waarop zij zich afvroeg wat het Rijk gaat doen als de taken en verantwoordelijkheden in het sociale domein overgedragen zijn aan de gemeenten. “ Het Rijk zal moeten loslaten en krimpen ” zo zei de VNG- voorzitter toen al.

En dan is er nog Martin van Rijn die tot vorige week geen krimp gaf, totdat hij nota bene tot ieders verrassing  door zijn eigen vader onder vuur kwam te liggen. Op de tv bij Pauw zat hij er zeer ongelukkig bij. Niet dat hij helemaal kopje onderging, maar hij miste wel het ultieme moment om duidelijk te maken dat alle ellende en onzekerheid die op zorggebied nog gaat komen, nodig is voor het goede doel: de zorg betaalbaar te houden voor de toekomst. Waar hij leider had moeten zijn,opereerde hij als aangeslagene.  Niet sterk voor een staatssecretaris die in het algemeen durf en lef toont.

En dit is waarschijnlijk nog maar het begin van alle ellende waarmee we waarschijnlijk geconfronteerd gaan worden. Steeds dringender zal de vraag opgeworpen worden of de bestaande verzorgingsstaat nu echt zo radicaal afgebroken moest worden? Was er geen verstandiger tussenweg mogelijk geweest?

Wie het weet mag het zeggen!

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185