dinsdag 25 november 2014


De kerken van Laarbeek


Op 1 januari fuseren de drie parochies van Laarbeek. Ze gaan samen de parochie de Zalige Pater Eustachius van  Lieshout vormen. Deze week worden  in Lieshout, Beek en Donk en Aarle-Rixtel  informatiebijeenkomsten gehouden. Het worden drie identieke bijeenkomsten met dezelfde informatie.  Afgelopen maandag was de eerste bijeenkomst in de Servaaskerk in Lieshout.

Het is natuurlijk goed dat parochianen door de stuurgroep die de fusie voorbereid heeft, worden geïnformeerd, al moet wel opgemerkt worden dat het gebeurt op een vrij laat tijdstip. Waarschijnlijk was het niet eerder mogelijk, omdat de stuurgroep tegen nogal wat problemen aanliep op de weg naar de fusie. Door het respijt van het bisdom dat  toestond dat het besluit over de voorgenomen sluiting van kerken naar een later tijdstip mocht worden doorgeschoven kon de voorgenomen fusiedatum van  1 januari 2015 overeind blijven.  

De informatie die maandagsavond verstrekt werd, was vrij summier. De cijfermatige gegevens waren niet heel recent. Toch kregen de aanwezigen een redelijk beeld van de nieuwe parochie. De visie met de nadruk op het pastoraat onder jonge gezinnen is helder. Het nieuwe parochiebestuur staat in de steigers met nog een vacature voor de post van secretaris. Hiervoor wordt bij voorkeur gezocht naar iemand uit Aarle-Rixtel.

In de Servaaskerk was maandagavond de hele avond een latente  spanning voelbaar. In het tweede deel van de bijeenkomst kwam die tot uiting, soms subtiel, maar vaker onverbloemd. Mariahoutenaren pleitten –begrijpelijk- voor het open houden van hun kerk, hun grot en hun park. Lieshoutenaren worstelden nog steeds met een onverwerkt verleden met hun voormalige pastores. Zij wantrouwen het nieuwe pastorale team en vrezen dat hun huidige voorganger, die zij willen behouden, tegengewerkt wordt en geen echte kans zal krijgen. Vertrouwen in op zijn minst een Lieshouts lid van het nieuwe bestuur ontbreekt. 

Het nieuwe kerkbestuur  en pastoor Verbraeken staan voor een grote opgave. Signalen vanuit de gemeenschap moeten opgepakt worden en mogen niet genegeerd worden. Waar wantrouwen en twijfel is, moet een dialoog opgestart worden. Dit moet heel zorgvuldig gebeuren, waarbij openheid en begrip naar elkaar voorop staat.

Deze dialoog bleek maandagavond nog niet mogelijk. De presentatie was - hoe goed bedoeld ook -  te amateuristisch; de bereidheid tot discussie was in onvoldoende mate aanwezig. Bij Lieshoutenaren werd dit verhinderd door  de opgekropte woede; bij de pastoor door het onvermogen om met de juiste woorden hierop te reageren. Zo bleef het alleen bij een kennisname van dit alles.

Een gemiste kans die zo snel als mogelijk is hersteld moet worden. Opener, professioneler en met wederzijds begrip.   

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185