zondag 2 november 2014

Laarbeeks njet


 De anti-weg lobby heeft gewerkt. Het Laarbeekse college inclusief de CDA-wethouder hebben ingestemd met een zienswijze die de weg totaal afwijst. Laarbeek heeft zich weer eens van zijn smalste kant laten zien. Weer heeft Laarbeek geen oog voor het grotere regionale belang en kijkt het uitsluitend naar de nadelen  die de weg voor Laarbeek met zich meebrengt.

Het college wil vasthouden aan de eerder gemaakte afspraken vastgelegd in het zogenaamde Bereikbaarheidsakkoord. In de brief aan de provincie somt het Laarbeeks college een reeks van nadelen op van het 'alternatief'. De belangrijkste zijn:
1. Door de weg ten zuiden van Wilhelminakanaal aan te leggen moeten er 35 panden worden gesloopt terwijl er eerder sprake was van 14 panden. De bewoners van woningen die blijven staan kijken bovendien tegen een geluidswal aan.
2. De weg krijgt geen verdiepte ligging maar wordt op maaiveldniveau aangelegd. Dat zal tot geluidsoverlast leiden in Beek en Donk (de Beekse Akkers), Lieshout en Aarle-Rixtel specifiek de wijk Opstal.
3. De weg wordt niet verbreed tussen Veghel en Laarbeek. Volgens het college zal dat leiden tot files daar waar de weg overgaat van vierbaans naar tweebaans. Automobilisten zullen voor sluiproutes gaan kiezen door de kernen van Aarle-Rixtel en Mariahout.
4. De aantasting van natuur en landschap wordt niet gecompenseerd in Laarbeek, maar elders.
5. Nut en noodzaak van de aanleg van de Ruit is onvoldoende aangetoond. Cijfers ontbreken die de noodzaak van de weg aantonen.
Onbegrijpelijk dat het CDA in het college hiermee ingestemd heeft.  Waarom niet vastgehouden aan de keuze voor de weg en desnoods een minderheidsstandpunt ingenomen? Dat was juister geweest. Zo wordt het CDA volstrekt ongeloofwaardig.
Met de gemeenten Eindhoven, Nuenen en Laarbeek tegen is het draagvlak voor de weg ver te zoeken, ook al stemmen Son en Breugel en Helmond onder bepaalde condities met de weg in. Hopelijk stellen Provinciale Staten zich boven dit krakeel en nemen zij de juiste beslissing. Het niet aanleggen van de weg wordt  een ramp voor Laarbeek.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185