maandag 3 november 2014



Openen met gebed


Afgaande op het krantenverslag van de raadsvergadering van  donderdag 20 oktober j.l. boden de algemene beschouwingen van  de fractievoorzitters weinig vuurwerk. Aan de ingediende moties te zien, was er nauwelijks inhoudelijke kritiek op de ingediende begroting. Alleen de “ wintersale-motie ” van PNL ging een stukje verder. Alle andere moties betroffen meer randverschijnselen.

Het voorstel van PNL van een tijdelijke verlaging van de grondprijs voor woningbouw kwam bepaald niet onverwacht. PNL heeft de laatste tijd hier al meer voor gepleit. Dit keer sprak PNL van een soort wintersale om de stagnerende woningbouw uit het slop te halen. Mooi bedacht, dat wel , maar het helpt waarschijnlijk niet. Hiervoor zijn echt structurele maatregelen nodig. Maar daar schrikt PNL, net als alle andere partijen,  nog voor terug. 

Waarschijnlijk werkt het voorstel van PNL op dit moment averechts. Wie gaat er immers in Laarbeek nu nog bouwgrond kopen, als de grondprijs misschien verlaagd gaat worden? Zo helpt in ieder geval deze PNL-motie de woningbouw nog verder in het schip.

Enkele jaren geleden heeft de Laarbeekse raad uitvoerig gediscussieerd over het openings- en sluitingsgebed. Uiteindelijk werd besloten het gebed te handhaven. Deze discussie heeft toen uiteindelijk geresulteerd in een nieuwe tekst  voor het gebed. In de raadsvergadering van donderdag stelde de PvdA het gebed opnieuw aan de orde. Volgens de PvdA is openen en sluiten met een gebed in de raad niet meer van onze tijd.  Steeds minder mensen hebben volgens de PvdA een geloofsovertuiging.

Afgezien van de vraag of  dit waar is en of hier niet het hebben van een specifieke geloofsovertuiging  en persoonlijk geloof met elkaar verward worden, ziet de PvdA  ook iets anders over het hoofd. Het openingsgebed is –en evenals een  moment van overdenking- onderdeel van een ritueel.  Het gaat dus ook over de vraag of we de zin van het ritueel en de traditie als zodanig nog zinvol ervaren.

Ik denk nog steeds van wel en kan hiervoor  verschillende redenen aanvoeren.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185