woensdag 26 november 2014


Meehuilen met de wolven in het bos


Het gezegde “ Meehuilen met de wolven in het bos ” is U waarschijnlijk niet geheel onbekend. Het betekent zoiets als meegaan met anderen en daarbij het eigen standpunt verloochenen. We komen dit in dit land de laatste tijd naar mijn mening steeds vaker tegen. Hele volksmassa’s doen niet anders en gaan kritiekloos met de opgeklopte verontwaardiging mee. Onbegrijpelijk in een land dat zo hoog is opgeleid.

De volkswoede is snel opgewekt, maar gaat meestal ook weer snel liggen als er weer iets anders gebeurt waar men zich over kan opwinden. We zijn een emotioneel volkje, dat ook nogal eens gemakkelijk neerkijkt op anderen. Een latent gevoel van superioriteit speelt hierbij zeker een bepaalde rol. We zijn een klein landje en hebben in de fameuze woorden van Luns van destijds heel veel buitenland. Ons valt niets te verwijten. Althans dat denken wij. Overigens niet altijd terecht.  

Het wordt tijd dat we ons eens inhouden en niet meteen klaar staan met ons oordeel, dat vaak niet meer is dan een vooroordeel dat in ons ingeroest zit. Wij zijn bij lange na niet zo tolerant als we ons voordoen. Eerst even nadenken  en dan pas reageren.  Tenminste als dat dan nog nodig  is.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185