woensdag 17 februari 2016



                                                      Wonen                                                     


KBO Lieshout hield afgelopen dinsdag 16 februari 2016 een openbare informatiemiddag over wonen in Lieshout. Er waren presentaties door een vertegenwoordiger van KBO-Brabant over veilig wonen, twee vertegenwoordigers van woningbouw corporatie Wocom en de Zorgboog. Al met al was het een zinvolle middag.

In de discussie ging de aandacht nagenoeg uitsluitend uit naar de woningbouw corporatie. Met name het systeem van de aanbieding van woningen die gehuurd kunnen worden, riep nogal wat kritiek op. Niet zozeer de gekozen systematiek als wel de aanbieding uitsluitend via de computer. Veel vragenstellers plaatsten hierbij vraagtekens . Veel ouderen zouden hiermee niet uit de weg kunnen.

Vraag is of dit wel waar is. Natuurlijk zijn er nog heel wat ouderen die niet met de computer kunnen omgaan. Alleen , we kunnen er niet meer omheen. Allerlei diensten zijn alleen via de computer bereikbaar. Het is vooral een gewenningsproces. Wat ik miste in de discussie was het ontbreken van een aanbod om ouderen vertrouwd te maken met de computer. Noch de Wocom  noch de KBO kwamen met dit aanbod.Jammer.

Wat in de inleidingen en de discussie niet aan bod kwam was het aanbod van huurwoningen in de duurdere segmenten. Natuurlijk dit is geen taak meer van  de woningbouwstichtingen die zich moeten concentreren op de sociale huursector. Maar wie springt dan wel in dit gat? In gemeente.nl werd deze week terecht opgemerkt dat in de gemiddelde gemeentelijke woonvisie geen aandacht wordt besteed aan de vrije huursector. Daar zou verandering in moeten komen. Er zouden lokale prestatieafspraken met corporaties, ontwikkelaars en beleggers gemaakt moeten worden over de bouw van huur én koopwoningen. Het is volgens gemeente.nl een kwestie van agenderen, inventariseren en realiseren. Ook in Laarbeek is dit ook het geval. Geen wonder dat wethouder van Zeeland zweeg toen de bouwplannen in Lieshout werden aangestipt.  


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185