woensdag 3 februari 2016


De toekomst van Helmond


De Rabobank heeft een onderzoek gedaan naar de economische kracht van Helmond. De studie is voor het Helmondse college een opmaat voor de herformulering van het beleid voor de toekomst.

Het rapport legt de vinger op een aantal zwakke punten in de economische structuur van Helmond.  Het ED distilleerde een viertal opdrachten uit het rapport. Helmond heeft dringend behoefte aan nieuwe bedrijven moeten ; het opleidingsniveau in Helmond moet omhoog; het centrum van Helmond moet aantrekkelijker worden . ..en de bereikbaarheid moet beter! “ Bedrijven komen niet over karrenspoor ” stond boven een tweede artikel in het ED. Niet helemaal ten onrechte.

Het moment van het verschijnen van deze studie is opvallend. Het verschijnt op een moment dat Helmond zich terugtrekt uit de samenwerking met de Peelgemeenten. Hiermee heeft de Helmondse ambitie als kartrekker en centrum van de Peel een geweldige deuk gekregen. Deze recente ontwikkeling is in het rapport niet meegenomen. Het rapport ziet Helmond nog als hoofdstad van de Peel. Letterlijk adviseert het rapport:

“ versterk de centrale rol van Helmond in De Peelregio, door de samenwerking in deze regio verder aan te jagen en vorm te geven. Op het gebied van arbeidsmarkt, bedrijfshuisvesting en –acquisitie en bereikbaarheid.”

Als het rapport een ding duidelijk maakt. is het wel dat de economische basis van Helmond wel heel erg zwak is. Misschien moet de stad nog meer dan nu al het geval is de focus verleggen naar Brainport. In de schaduw van Eindhoven, dat wel.

In de rondgang langs Helmondse raadsleden noteert het ED ook dat raadsleden het schrappen van De Ruit achteraf niet zo´n geweldig besluit meer vinden. Berouw komt na de zonde, denk je dan. Terugkijken heeft op dit moment weinig zin. Belangrijker is het antwoord op de vraag: hoe nu verder. In het Gemertse doet de voorzitter Martin Jacobs van Bedrijven Kontakt Gemert-Bakel verwoede pogingen om de problematiek op de politieke agenda te krijgen.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185