maandag 8 februari 2016


Krampachtig vasthouden aan een illusie


Gisteren heb ik beloofd nog terug te zullen komen op de brief van PNL aan het college van B en W. In deze brief die in afschrift naar de raad is gezonden, reageert PNL op de raadsinformatiebrief over samenwerking in de Peel.

Op zich vind ik het heel begrijpelijk dat deze raadsinformatiebrief vragen oproept bij PNL. Bij wie niet, zou ik haast zeggen. Het Laarbeekse college reageert evenals de drie andere colleges nogal impulsief op de recente ontwikkelingen in de Peelregio. Schepen worden radicaal achter zich verbrand. Er wordt een onderzoek gestart terwijl de weg terug tegelijkertijd definitief afgesloten wordt. Niet erg verstandig zou je zo zeggen.

In deze weblog heb ik gisteren al opgemerkt dat er meer op het spel straat dan alleen maar de vraag of de vijf gemeenten er in slagen een nieuw businessmodel op te stellen. Het onderzoek raakt aan de kernwaarde van het gemeentelijke bestaan. Als een gemeente haar kerntaken, opgelegd en voorgeschreven door de rijksoverheid niet meer aankan, is het m.i. einde oefening. Zo’n gemeente heeft dan geen bestaansrecht meer.

De oprichting van Peel 6.1. in 2013 moet ook in dit licht bezien worden. De Peelgemeenten waren er vast van overtuigd dat zij de nieuwe taken die met de decentralisatie op hen afkwamen niet aankonden. Samenwerken was de enige optie om aan een gemeentelijke fusie te ontkomen. Dit is nog steeds het geval. Alleen in de opdracht voor het bestuursonderzoek wordt dit niet meegenomen. Een kardinale fout denk ik. Daarom schreef ik gisteren dan ook dat PNL terecht vragen stelt, maar ook weer net niet de juiste vragen. PNL wil het voorstel van Deurne volgen en ook uitvoering in eigen beheer en de dienstverleningsovereenkomst met Helmond in het onderzoek betrekken. Terecht natuurlijk. Alleen,ook  PNL stelt immers de cruciale vraag die er wezenlijk toe doet, niet. Wat doen we als blijkt dat Laarbeek de nieuwe taken niet aan kan? Gaan we dan fuseren? Of blijven we voortmodderen op de weg van de dienstverleningsovereenkomst? Of stellen wij onze hoop op een nieuw te formeren Peel 5.1?

Evenals het college sluit ook PNL krampachtig de ogen voor de realiteit. Verantwoordelijkheid nemen vergt moed. Zowel bij het college als bij PNL schort het hieraan. De pijnlijke waarheid wil men liever niet onder ogen zien.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185