dinsdag 2 februari 2016


Open brief naar de 6 Peel-burgemeesters



In eerste instantie was ik verbaasd over de brief van een zestal raadsleden van de Peelgemeenten aan hun burgemeesters. De Weblog van Helmond publiceerde vorige week vrijdag deze brief integraal. Over het verzoek om uitleg te geven aan raadsleden was ik niet verbaasd. Dit had natuurlijk al veel eerder moeten gebeuren.

Mijn verbazing ging vooral over de volgende zinsnede  in de brief: “  Wij vinden echter dat het college van Helmond op dit moment te hard van stapel loopt ”. Ik heb sinds de Helmondse commissievergadering van vorige week dinsdag niet het idee dat de meerderheid van de raad van Helmond deze uitspraak deelt. De ondertekenaars van de brief van buiten Helmond hebben hiermee nogal klakkeloos het standpunt van Noreddine Zarroy ( D66 ) en Mohammed Chahim (PvdA ) die in Helmond tot de oppositie behoren, onderschreven. Dit  is natuurlijk niet zo handig als men er naar streeft om uit de ontstane impasse te komen. 

Natuurlijk, de ontwikkelingen zijn eind 2015 in een stroomversnelling geraakt. Helmond is op de rem gaan staan. Het heeft andere opvattingen over de mogelijkheden van deze samenwerking van de Peelgemeenten dan de andere gemeenten in de Peel. In de Oplegnotitie Peelsamenwerking heeft Helmond ten behoeve van de eigen raad dit duidelijk uiteengezet. Ik denk dat hierover de discussie moet gaan.

De briefschrijvers verwijten de colleges van B en W dat geen enkele college(lid) op het idee kwam  om de gemeenteraden bij elkaar te brengen, zoals dat van het openbaar bestuur verwacht mag worden. Dit laatste is een sneer naar de colleges. Je kunt het ook omkeren: gemeenteraadsleden en de Klankbordgroep hadden dit ook kunnen, nee moeten, doen, toen duidelijk wed dat er problemen waren.  

Voor de volledigheid hierbij het stukje op De weblog van Helmond met de desbetreffende brief.

“ Rondom het samenwerkingsverband Peel 6.1 is de laatste tijd veel gebeurd. Een aantal partijen binnen en buiten Helmond willen nu tegelijkertijd helderheid krijgen van alle 6 de colleges. Daarom stuurden de raadsleden Noureddine Zarroy (D66 Helmond), Mohammed Chahim (PvdA Helmond), Harrie van Dijk (Lokaal Sterk), Jos Gruijters (Werkgroep Laarbeek), Guus Koopman (D66-HvA Asten) en Ronald Beniers (PGA-PvdA Asten) onderstaande brief naar de 6 betreffende burgemeesters.

Geachte colleges van de Peel 6.1 gemeenten,

Op 25 januari 2016 is de 
Oplegnotitie Peelsamenwerking (pdf) van het Helmonds college besproken in de commissie Maatschappij. Het college realiseert zich dat de gemeenteraad maar een deel van het proces mee heeft gekregen. Op basis van de Oplegnotitie krijgt de gemeenteraad nu een beeld vanuit het blikveld van de gemeente Helmond.
De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met een aantal beslispunten die door het Helmonds college worden voorgedragen. Wij vinden echter dat het college van Helmond op dit moment te hard van stapel loopt.
Vanaf begin vorig jaar begon er ruis te ontstaan binnen de Peel 6.1. De paddenstoelennota die door de gemeenteraden is vastgesteld werd ter discussie gesteld, door het Helmonds college. Verschillende verhalen kwamen voorbij, verhalen over de inhoud, maar ook over het proces. Voor de gemeenteraden van de Peel was dit alles behalve overzichtelijk en transparant en toch kwam geen enkele college(lid) tot het idee om de gemeenteraden bij elkaar te brengen, zoals dat van het openbaar bestuur verwacht mag worden. Dat kan en mag niet de gang van zaken zijn.
Wij verzoeken de colleges van de Peel dan ook per direct een openbare bijeenkomst te organiseren waarbij alle raden van de Peel uitgenodigd worden. Tijdens deze openbare bijeenkomst willen we graag de volgende drie onderwerpen toegelicht krijgen:
1.     Wat is er procesmatig precies gebeurd vanaf januari 2015;
2.     Geef helderheid over de stand van zaken nu over de Peelsamenwerking, zowel inhoudelijk als op het proces;
3.     Hoe staat elk college afzonderlijk van elkaar t.a.v. het paddenstoelennota en waarom;

We zien graag de uitnodiging van de openbare bijeenkomst tegemoet en wensen de colleges veel wijsheid toe.”


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185