zondag 21 februari 2016


Nuenen: een teken aan de wand.


De regionale pers berichtte donderdag j.l. over nieuwe ontwikkelingen in Nuenen. Voor de provincie is klaarblijkelijk het geduld met Nuenen totaal op. De provincie zet daarom een externe commissie in om het Nuenense probleem te klaren. Er bestaat op het provinciehuis in Den Bosch weinig fiducie dat de Nuenense politiek nog in staat is dit probleem te klaren. Nuenen heeft zo zitten schutteren dat voor Den Bosch de maat vol is.

Het besluit van de provincie om in Nuenen in te grijpen ligt voor de hand. Het Nuenense gemeentebestuur heeft er zo’n onvoorstelbaar rommeltje van gemaakt dat ingrijpen onontkoombaar werd. Chris Paulussen verwoordde het in zijn column van vrijdag in het ED heel treffend: Het Nuenense gemeentebestuur - burgemeester, wethouders en gemeenteraadsleden - heeft er bestuurlijk een rotzooitje van gemaakt.” En zo is het.

Een externe commissie moet een advies uitbrengen over de bestuurlijke toekomst van Nuenen. Voor de zomer moet zij met een advies komen over ‘het meest passende toekomstscenario voor Nuenen mede in relatie tot gemeenten in de omgeving’. Dit impliceert natuurlijk dat herindeling een mogelijkheid is. In de regio wordt hierover al druk gespeculeerd. Bestuurskundige Marcel Boogers sluit in het ED van afgelopen vrijdag niet uit dat gezien de nauwe verwevenheid binnen de stadsregio het niet bij Nuenen alleen zal blijven.

In haar besluit beroept de provincie zich op haar algemene verantwoordelijkheid voor de handhaving van de kwaliteit van het lokale openbaar bestuur. Door een ‘gebrekkig samenspel tussen raad en college’ is de huidige bestuurskracht van de gemeente ‘matig en ontoereikend om goed in te kunnen spelen op de toekomstige maatschappelijke opgaven’, zo kwam vorig jaar al bij een bestuurskrachtonderzoek naar voren. Nuenen is een van de negen gemeenten binnen het Stedelijk Gebied Eindhoven.

Sinds vorig jaar gaat het nieuwe provinciebestuur een stuk relaxter om het herindelingsvraagstuk in de provincie. Het nieuwe college van GS liet de 'herindelingsdwang’ los. Wel werden gemeenten verplicht met een 'constructieve en toekomstgerichte visie' te komen. Als gemeenten dralen of er niet uitkomen, zal de provincie niet schromen om in te grijpen ‘op grond van onze procesverantwoordelijkheid voor het lokale bestuur’, zo meldde de nieuwe provinciale visie ‘(Veer)Krachtig Bestuur: Op weg naar nieuwe samenwerking en samenhang’ die Gedeputeerde Staten van Brabant in oktober 2014 hebben vastgesteld. Dat moment lijkt nu voor Nuenen te zijn aangebroken.

De toekomst moet uitwijzen waar dit allemaal toe gaat leiden. Voor Nuenen ziet het er niet erg rooskleurig uit. Laarbeek kan zich in de handen wrijven dat het aan dit lot ontkomen is. Door adequaat te reageren op de duidelijke signalen uit De Bosch en het opstarten van het cultuurveranderingsproces is Laarbeek dit lot bespaard gebleven. Den Bosch heeft voldoende vertrouwen in de bestuurskracht van Laarbeek gekregen. Het opstarten van de benoemingsprocedure voor en nieuwe burgemeester is hiervan het tastbare bewijs. Het geval Laarbeek bewijst dat het wel kan.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185