maandag 7 juli 2014


                                                                                                                                                 

WMO-dienst Peel 6.1


Op 1 juli starten de Peel 6.1-gemeenten met de gezamenlijke uitvoering van  de WMO. De zes Peelgemeenten anticiperen hiermee op de grote taakuitbreiding die de gemeenten op 1 januari 2015 officieel krijgen. Voorlopig gaan 65 ambtenaren deze taak uitvoeren; op termijn wordt gerekend op een aantal van 200 ambtenaren die met deze taken belast gaan worden binnen een op regionale leest geschoeide zorgorganisatie.
In Helmond en bij de provincie is men enthousiast over deze samenwerking. Men ziet er de meerwaarde van in en vertrouwt erop dat hiermee voor elke deelnemende gemeente efficiency-voordelen te behalen zijn. Ook gaat men ervan uit dat er ruimte blijft voor “ coulour locale en maatwerk ” Mevr. Blanksma benadrukte dit laatste bij de start van de samenwerking met even zoveel woorden.
Toch is niet iedereen er gerust op. Het ED schreef vorige week woensdag nogal kritisch over dit “ zorgloket voor de hele regio ”. De krant verwees hierbij naar het recente rapport van COELO, waarin aangetoond werd dat de fusies van gemeenten niet tot de gewenste kostenreductie hebben geleid. Of dit ook geld voor samenwerkingsverbanden is nog niet geheel duidelijk. Dit moet nog nader onderzocht worden.
Zorgelijk is dat Peel 6.1. extra personeel heeft moeten aanwerven. Binnen de bestaande formatie kon e.e.a. niet opgevangen worden. Peel 6.1 heeft zeven extra arbeidsplaatsen, voorlopig voor een jaar, ingeruimd. Ook zijn er twee nieuwe managers aangesteld. Dit geeft natuurlijk te denken. Het is aan de gemeenteraden van de zes samenwerkende gemeenten om de vinger aan de pols te houden. De ingeboekte bezuinigingen moeten gehaald worden. Grote alertheid is dus op zijn plaats. Dit  kun je niet overlaten aan een klankbordgroep zonder tanden!
Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185