zondag 6 juli 2014


                                                                                                                                                 

Oud worden is weer betaalbaar

Het Centraal Planbureau heeft ons zo vlak voor de vakantieperiode blij verrast met het rapport “ Minder zorgen om vergrijzing ”. Het is een opsteker die we wel konden gebruiken, deze trendbreuk. Voor het eerst sinds het CBS in 1997 startte met de vergrijzinganalyses komt het bureau met een positievere boodschap: de overheidsfinanciën zijn dermate op orde gebracht dat de kosten van de vergrijzing in de toekomst hanteerbaar lijken te worden. De onderzoekers benadrukken dat dit een positieve ontwikkeling is, maar dat de marges nog smal zijn.

Het positieve resultaat is te danken aan de hervormingen die doorgezet zijn. Belangrijk zijn in dit verband de verhoging van de AOW-leeftijd in kleine stapjes tot 67 jaar in 2021 en de koppeling daarna aan de levensverwachting, het snijden in de overheidsuitgaven en de hervormingen in de zorg. Allemaal maatregelen die nog zeer pril zijn en nog grotendeels uitgevoerd moeten worden.

Terecht worden er in de commentaren allerlei kanttekeningen geplaatst. De doorgevoerde lastenverhogingen gaan ten koste van het besteedbaar inkomen en drukken dus de consumptieve bestedingen. De hervormingen in de zorg gaan wel heel ver, volgens velen te ver. En grote vraag is natuurlijk of er wel voldoende werk is voor alle ouderen. Van de voorspelde tekorten op de arbeidsmarkt als gevolg van de vergrijzing is nog niets te bespeuren.

Ondanks als mitsen en maren is het nieuwste rapport van het CBS een opsteker. Jarenlang heeft het CBS gewezen op de financiële gevolgen van de vergrijzing. De politiek heeft het opgepikt. En dat geeft de burger moed.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185