dinsdag 15 juli 2014


                                                                                                                                                 

Grondprijs in de summersale


In de raadsvergadering sloeg PNL zich op de borst: kijk eens hoe goed we het gedaan hebben. We hebben zelfs meer dan 1 miljoen in het begrotingsjaar 2013 overgehouden. Suggestie van deze borstklopperij : jullie moeten ons dat eerst nog maar eens nadoen!
Ik wil er niets aan afdoen. Een miljoen is een mooi bedrag, maar op een begroting van ong. 45 miljoen is dit natuurlijk relatief. Een overschot is natuurlijk  beter dan een tekort. Daar geen discussie over.
Opmerkelijk was dat PNL het positieve saldo niet, zoals het college en PNL in de afgelopen  jaren ook steeds voorstelden, in de algemene reserve wilde stoppen. Dit keer stelde PNL bij verrassing voor de rente die door dit het bedrag extra ontvangen wordt aan te wenden voor een verlaging van de grondprijs. De korting zou niet alleen gunstig zijn voor de koper maar uiteindelijk voor iedere Laarbeeker omdat het de grondexploitatie zou kunnen verbeteren. Veel gemeenten zitten immers met dure grond in hun maag sinds de verkoop daarvan onder invloed van de economisch omstandigheden in het slop zit. Mevr. van de Zanden nam hierbij de term “ summersale ” in de mond.
De overige partijen in de raad zagen in het voorstel van PNL niets. Het was ook een voorstel dat heel slecht paste bij PNL. In de vorige colleges wilde PNL van een dergelijke oplossing nooit iets weten. Waarom nu ineens wel? Waarschijnlijk  heeft men bij PNL naar de gemeente Landerd gekeken, waar hun vorige politiek leider  nu tijdelijk een soortgelijke verlaging van de grondprijs heeft doorgevoerd.
Maar ja, Landerd is een gemeente die zichzelf wil opheffen. Zover is ( gelukkig ) Laarbeek nog niet

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185