donderdag 10 juli 2014


Verstandig?


Tonny Meulensteen heeft zich de woede van PNL op de hals gehaald. Op zich is dit niet iets om wakker van te liggen. Het hoort immers tot het politiek spel of – als je wilt – tot de politieke folklore na een wethoudersformatie die anders is uitgepakt dan men op het eerst gezicht gedacht en gehoopt heeft. Voor PNL zijn de druiven immers zuur. De feitelijke leider van PNL in de raad, oud-wethouder Biemans, kan het nog steeds niet verkroppen en steekt zijn teleurstelling en boosheid niet onder stoelen of banken. Het is allemaal begrijpelijk.

PNL heeft nu kennelijk een stok gevonden om wethouder Meulensteen mee te slaan. PNL verwijt hem belangenverstrengeling; de wethouder zou een investering van € 13.000,00 voor het inzaaien van akkerranden hebben goedgekeurd, terwijl hij als betaalde lobbyist van het ZLTO dit propageert. Meulensteen is immers al enige jaren portefeuillehouder natuur en landschap bij het ZLTO. Hij is door het ZLTO o.a. ingehuurd om een betere verstandhouding tot stand te brengen tussen de kritische milieuorganisaties en de landbouw

Volgens de wethouder slaat PNL volledig de plank mis: het gaat niet om het inzaaien van akkerranden met een bloemenmengsel, maar met meerjarig graan. Het is een experiment, zo zegt hij, dat op den duur de gemeente geld kan opleveren. Terecht merkt het ED in een redactioneel commentaar vandaag op dat het hier niet om gaat. Waar het om draait is de vraag of wethouder Meulenensteen zichzelf en de gemeente in problemen brengt door mogelijke belangenverstrengeling.

Volgens de wethouder is echter niets aan de hand.  Meulensteen spreekt zelf van “ nul procent risico ”. Dit is wel erg kort door de bocht. Met deze uitspraak zaait  hij volgens de krant  twijfel over zijn inschattingsvermogen. Zo’n uitspraak is een lastige. Op eigen verzoek van de wethouder laat het college een onafhankelijk bureau een persoonlijk risicoprofiel opmaken. Al voordat PNL vragen ging stellen, was er kennelijk al discussie over in het college en heeft het college tot dit onderzoek besloten.

De uitkomsten van dit onderzoek moeten vanzelfsprekend afgewacht worden. Voor alle zekerheid heeft het college al besloten dat wethouder Meulensteen alle activiteiten die betrekking hebben op zijn nevenfuncties in het college moet melden tot het rapport behandeld is.
Overigens dringt zich de vraag dringt op of dit allemaal zo verstandig is. Een wethouder moet van onbesproken gedrag zijn. Zelfs schijnbare belangenverstrengeling moet hij vermijden. Als hij in die positie dreigt te komen, moet hij niet aarzelen dat deel van portefeuille ogenblikkelijk in te leveren. Zo houdt hij zijn handen schoon en wordt hij geen aangeschoten wild. En blijft hij vooral integer.

Waarschijnlijk was het verstandiger geweest van de wethouder als hij meteen die conclusie getrokken had en zich niet in de verleiding had moeten laten brengen om in de verdediging te gaan. Zelfs als in het gunstigste geval het onderzoek hem vrijpleit, weet je op voorhand al dat PNL het hierbij niet laat zitten. Zo loop je imagoschade op. Dit had hij moeten voorkomen.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185