zondag 13 juli 2014

                                                                                                                                                  

Alle hoop op participerende burger


Vorige week is de Eerste Kamer akkoord gegaan met de decentralisatie van de langdurige zorg. Het kabinet en staatssecretaris Martin van Rijn hebben hiermee de drie transities binnengehaald. 800.000 zorgbehoevenden  zullen vanaf 2015 onder de zorg van de gemeenten vallen; het rijk gaat een immense besparing binnenhalen, oplopend van € 750.000 naar 1,2 miljard in 2018.
Gemeenten staan te trappelen om deze zorg op zich te nemen; zij hadden ook graag de persoonlijke verzorging in hun pakket gekregen. Deze blijft echter met verpleging bij de zorgverzekeraars. Naast dit optimisme van gemeenten zijn er ook stemmen die waarschuwen. De vraag is of burgers echt klaar zijn voor de maatschappelijke betrokkenheid die gemeenten van hen vragen. Directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau schreef vorige maand dat de verwachtingen over de mantelzorg te hoog zijn. Buren hebben niet altijd zin om te helpen; ze zijn vaak zelf oud. Kinderen wonen vaak ver weg en hebben drukke banen.

De NRC heeft 60 coalitieakkoorden op het punt van participatie van een groot aantal gemeenten tegen het licht gehouden. Gemeenten geloven in de participatiesamenleving en nemen er in de lokale coalitieakkoorden al een voorschot op. Het NRC werpt de vraag of dit geloof gebaseerd is op meer dan geldgebrek.

De fraaie zinsneden die de NRC ontleent aan de coalitieakkoorden, zijn te mooi om waar te zijn. Zo mooi kan het toch niet zijn in tijden dat grote bezuinigingen op gemeenten afkomen. De gemeente Utrecht is daar helder in: “  De gemeente kan niet meer vanzelfsprekend alles voor de bewoners regelen en financieren omdat de gemeente minder geld tot haar beschikking heeft.” Nijmegen gaat nog een stap verder en hoopt dat inwoners hun eigen omgeving willen onderhouden en boekt alvast een bezuiniging op groenonderhoud in die oploopt tot jaarlijks € 800.000 vanaf 2016.

In de coalitieakkoorden duikt over al het idee op dat burgers aan zet zijn ( Urk ) en dat zij hun leven ter hand moeten nemen en organiseren ( Groningen) . “ Er is vaagheid, er is scepsis, maar één ding is zeker”, zo concludeert de NRC  “ : burgers met participatiedrang beginnen aan vier gouden jaren.”

Afwachten dus waar dit allemaal toe leidt. Over een paar jaar weten we het. Nu al inzetten op vier gouden jaren lijkt veel op wishfull thinking in een proces dsat in de woorden van Putters zeker, vijf ,zes  jaar gaat duren. Een cultuuromslag realiseer je nu eenmaal niet zo maar eventjes , tussen neus en lippen bij wijze van spreken.

Of de burger hier echt mee meegaat , zal nog moeten blijken. Het is tot op heden nog teveel een proces van bovenaf, ingegeven door de drang om  de kosten die de pan uitrijzen te bedwingen.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185