woensdag 2 juli 2014


                                                                                                                                                 

Lokale pers


Christian van Thillo is de grote man van De Persgroep, een Belgisch familiebedrijf dat eigenaar is van De Morgen en Het laatste Nieuws. De persgroep nam in 2003 het Parool over,in 2009 het AD , de Volkskrant en Trouw. Nu zijn de regiokranten van  Wegener en MGL aan de beurt. Wat gaat de regionale krantenlezer van deze overname merken?
Logisch dat deze vragen worden gesteld. Wie zich beperkt tot de papieren krant, zal er voorlopig  weinig van merken. Maar wie zijn regionale nieuws haalt van de site van zijn krant des te meer. Volgens het Stimuleringsfonds voor de Pers gaat de digitale krant zijn waakhondfunctie verliezen. Dit blijkt uit een onderzoek van het fonds over de regionale nieuwsvoorziening in een twintigtal plaatsen.
Uit het onderzoek blijkt dat de papieren edities van de regionale kranten het nog steeds uitstekend doen. Alleen dreigen de bezoekers van de sites van Wegener- en MLG-kranten de dupe te worden van de deal met De Persgroep. Wat zagen de onderzoekers? Zij zagen dat De Persgroep vanuit strategische overwegingen geen lokaal nieuws meer op de website van het AD plaatste. Als De Persgroep deze lijn doorzet, zullen gemeenten verstoken blijven van online lokaal nieuws, zo wordt gevreesd. Het gat dat valt, zou opgevuld moeten worden door de huis-aan-huisbladen. Vaak missen deze bladen de nodige mankracht en capaciteit. Dit kan dus een verarming betekenen.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185