dinsdag 20 december 2016

WMO

 

Het college van B en W heeft onlangs het mandaatbesluit WMO,jeugd en BMS vastgesteld. Hiermee worden enkele bevoegdheden per 1 januari 2017 gemandateerd aan het Dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Peelgemeenten. Opmerkelijk is dat bepaalde zaken gemandateerd worden aan de gemeente Helmond. De Helmondse gemeentesecretaris gaat de schuldhulpverlening  en het regelen van beschermd wonen in het kader van de WMO regelen. Opmerkelijk is dat de Peelgemeenten hiervoor Helmond inschakelen, na alles wat er gebeurd is. Met het mandaatbesluit is verder niets mis.

Binnenlands Bestuur heeft een inventarisatie gemaakt van wat gemeenten gaan doen moet de eigen bijdrage voor de WMO-voorzieningen. Uit het onderzoek blijkt dat 80 gemeenten per 1 januari de eigen bijdrage gaan afschaffen. Zij reageren hiermee op de commotie die begin dit jaar ontstond over de berichten over mensen die afzagen van zorg door de hoge eigen bijdrage die zij moesten betalen.

In diverse gemeenten wilden raadsleden weten of ook in hun gemeenten hulpbehoevenden afzagen van zorg door te hoge eigen bijdragen. Verschillende gemeenten besloten zelf onderzoek te doen naar de gevolgen van hun eigen bijdragebeleid. Her en der werden moties en initiatiefvoorstellen (Amsterdam, Tilburg) ingediend om eigen bijdragen te verlagen of af te schaffen. Sinds februari is in tientallen gemeenten het eigen bijdragenbeleid aangepast.

De eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen is dit jaar in tientallen gemeenten verlaagd of (deels) afgeschaft. Een aantal gemeenten gaat dat vanaf januari doen. Uit een nieuw overzicht dat het CAK voor Binnenlands Bestuur heeft gemaakt, blijkt dat dit jaar 42 gemeenten de eigen bijdrage hebben aangepast; vorig jaar deden 17 gemeenten dat.  Deze 42 gemeenten hebben het marginaal tarief verlaagd, de inkomensdrempel verhoogd, de maximale periodebijdrage verlaagd of gekozen voor een combinatie, waardoor zorggebruikers per saldo minder eigen bijdrage betalen. Sommige gemeenten hebben aan meerdere ‘knoppen’ tegelijkertijd gedraaid zoals Alblasserdam, Heemstede, Meerssen, Oudewater en Vaals.

Een aantal gemeenten heeft besloten per 2017 de eigen bijdrage af te schaffen of te verlagen. Zo schrappen Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel (vanaf 1 januari: de nieuwe gemeente Meierijstad) voor inwoners tot 110 procent van het sociaal minimum de eigen bijdrage helemaal. Voor begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf wordt vanaf januari een lagere kostprijs doorgevoerd, waarmee de eigen bijdrage voor iedereen die van deze voorzieningen gebruikt maakt.

En wat doet Laarbeek?


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185