zondag 11 december 2016


De storm die Frans Stienen opriep.


De Helmondse wethouder Fans Stienen heeft nogal wat overhoop gehaald met zijn interview in het ED  bij gelegenheid van zijn 10 jarig jubileum als wethouder van zijn geboorteplaats. Heel veel reacties vielen hem ten deel. De meeste klonken negatief. Ongeveer een derde van de reacties was positief. Ook hier deed weer het bekende verschijnsel opgeld: de elite reageerde anders dan het “ gewone volk ” en de doorsnee burger.

Opvallend was dat de meeste positieve reacties van bestuurders van buiten de gemeenten kwamen. Raadsleden van de betrokken 21 gemeenten reageerden veelal afwijzend. Ook de Laarbeekse burgemeester reageerde in het ED. Heel duidelijk was hij niet. Hij leek vooral gevallen te zijn over een uitspraak van Stienen over burgermeesters die zich in beslotenheid wel duidelijk uitspraken maar in het openbaar zwegen.

Streven naar een fusie van 21 gemeenten is wel erg ambitieus. Dit in één keer te willen doen is vragen om mislukking. Het verzet dat zo’n poging oproept, is niet te beteugelen. Verstandiger is dan ook de keuze voor een bescheidener weg. Een fusie van de Peelgemeenten b.v. De Kempengemeenten en  de randgemeenten van Eindhoven zou een eerste stap kunnen zijn. Ook deze weg blijkt al lastig genoeg. Dat er iets moet gebeuren, daar is vriend en vijand het ondertussen wel over eens.

Er liggen nogal wat hinderpalen op de weg. Zo strookt de klaarblijkelijke voorkeur van Helmond voor Eindhoven  niet met de opvattingen in de overige Peelgemeenten. Het experiment Peel 6.1. is mislukt, omdat Helmond er de stekker uit trok en een andere keuze maakte. Opvallend is ook dat de overblijvende 5 Peelgemeenten niet kozen voor een samenwerking in de Peel 5.1 maar voor hun samenwerking de naam “ De Peelgemeenten ” kozen: een samenwerking van de vijf Peelgemeenten zonder Helmond, dat geen “ hoofdstad van de Peel ” wilde zijn! In de Peel zullen nog heel wat plooien glad gestreken moeten worden voor er weer sprake is van een normale verhouding tussen Helmond en de overige gemeenten van de Peel. Helmonds keuze voor Eindhoven lijkt altruïstisch, maar is dit absoluut niet. Het is eerder een vorm van zelfverloochening, misschien zelfs wel zelfmoord. 

Dan is er nog de bestaande instinctmatige afkeer van “ groot,groter,grootst ”. Raadsleden in de 21 gemeenten willen het liefst een gemeente die dicht bij de burger staat, lokaal georiënteerd is om het zo te zeggen. Hier hebben zij wel een punt, maar heb je daarvoor perse een gemeente voor nodig? In buurten en wijken  gebeurt het immers. Dar heb je geen eigen zelfstandige en kostbare gemeente voor nodig.

Tegenstanders zeggen dat de vorming van een gemeente voor Zuidoost-Brabant het gewicht bij Eindhoven legt. Dit is nog maar zeer de vraag. Van de 750.000 inwoners van Zuidoost- Brabant wonen de meesten immers buiten Eindhoven. Bij verkiezingen zal hun stem de doorslag geven. Het is veel legitiemer dan de overdracht van bevoegdheden aan de stad bij grote bovenregionale projecten, waar ook een optie is waaraan gedacht wordt? In dit laatste geval creëer je immers een groot aantal tweederangs gemeenten. Moeten we dat dan willen?


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185