maandag 12 december 2016


Het Ondernemersfonds


Maar liefst anderhalf uur had de raad afgelopen donderdag nodig om tot een besluit te komen over het Ondernemersfonds. In twee instanties stemde de raad met een krappe meerderheid in met de oprichting van een  Ondernemersfonds in Laarbeek. Ook al in commissievergadering van Algemeen Bestuur was er eindeloos over gepalaverd.

De behandeling werd uiteindelijk een absurde vertoning. Een wethouder die met zijn ambtenaren en ondernemers hard aan het voorstel getrokken had mocht vanwege mogelijke belangenverstrengeling zijn voorstel  niet meer verdedigen. De burgemeester nam zijn plaats is. Hij deed het overigens met verve. Ook een aantal raadsleden was aangeraden niet het woord te voeren over dit onderwerp, ook al vanwege diezelfde mogelijke belangenverstrengeling. Stemmen mochten zij overigens wel.

In  de raadsvergadering  draaide het evenals in de commissie om twee zaken: het draagvlak onder de ondernemers en de daarmee gelijk gestelden  en de vraag of het aanwenden van de OZB voor dit doel wel rechtgeldig was. Over dat laatste was de burgemeester helder: hij had jurisprudentie verzameld die uitsluitsel gaf. Enig minpuntje was dat deze informatie de raad nog niet bereikt had.

De keuze voor de OZB als middel om het fonds te spekken, lijkt achteraf toch niet zo’n erg verstandige. Dit middel noodzaakt immers om alle ondernemers in en buiten de kernen , de agrariĆ«rs en verenigingen over een kam te scheren en via de OZB-heffing te laten betalen voor het Ondernemersfonds.  Logisch dat niet iedereen daar voor voelt. Vreemder wordt het nog eens als het Ondernemersfonds “belastinggeld ” kan terugbetalen aan verenigingen die niets voor het Ondernemersfonds voelen. Dat dit gebrek aan draagvlak het fonds in de toekomst parten gaat spelen, mag niet uitgesloten worden.

Belachelijk was ook dat ABL alleen maar bereid gevonden kon worden tot instemming met het Ondernemingsfonds  door het aanvaarden van een amendement dat de evaluatie van het fonds naar voren haalde. Een jaar is veel te kort om een goed werkend fonds op te zetten en te laten functioneren.

Ik ben bang dat er een ten dode opgeschreven kindje is geboren. En dat zou heel jammer zijn en zeker niet in het belang van ondernemend Laarbeek.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185