maandag 19 december 2016


Bereikbaarheid.


In de regio wordt heel veel gesproken over bereikbaarheid van steden en dorpen. Zo ook in Laarbeek. Deze maand was er nog een ingelaste extra vergadering van de commissie Ruimtelijk Domein, die bijna in zijn geheel gewijd was aan dit thema. Het college bij monde van wethouder van Zeeland informeerde de commissie over de huidige stand van zaken en de positie die Laarbeek hierin inneemt.

Uit het verhaal van de wethouder en de presentaties van zijn ambtenaren werd duidelijk waar Laarbeek op inzet. Laarbeek zit nog steeds in zijn maag met de Beekse brug en wil – terecht overigens – aanpassingen aan de N615. Afgezien van de gewenste aanpassingen en verbeteringen aan de N615bleef het geheel nogal vaag. Het lijkt erop alsof Laarbeek niet verder wil kijken dan het eigen grondgebied.

Verstandig is dit niet. Je speelt zo absoluut niet mee in het grote regionale proces en je maakt je zo afhankelijk van de uitkomst van het handje klap van anderen. De gemeente Nuenen doet dit m.i. veel verstandiger en vooral gewiekster. Het gaat er in feite om wie betaalt. Voor Nuenen is dit duidelijk: niet alleen Nuenen, maar de regio.

Nuenen is er op tijd bij: Laarbeek zeerzeker niet. Het sjoggelt maar wat achter de feiten aan in plaats van zelf de lijnen uit te zetten. Van Zeeland is veel te afwachtend en vooral volslagen fantasieloos. Laarbeek moet niet hameren op bereikbaarheid. Deze is immers goed. De focus moet liggen op een betere en effectievere doorstroming op de N615. Dit is niet alleen in het belang van Laarbeek; het is primair een regionaal belang.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185