woensdag 21 december 2016


Donkere dagen voor Kerst.


We leven in de donkere dagen voor Kerst. Woensdag 21 december is de winter begonnen. Woensdag was ook de kortste dag van het jaar. Afgelopen dinsdag werd de dag nog donkerder door de afschuwelijke gebeurtenissen in Berlijn, op de kerstmarkt bij de Gedächtenisskirche in Berlijn.

De tragedie in Berlijn heeft vele reacties opgeroepen. De westelijke wereld is solidair met de Duitsers. Rechtspopulisten zien het gebeuren als een rechtvaardiging van hun standpunten. Gelukkig lijkt het erop dat zij door de aanslag niet verder groeien. Ontevredenen zul je altijd houden.

De meeste Duitsers laten zich door de aanslag niet opjagen en bewaren hun zelfvertrouwen. De staatsdragende politiek partijen gedragen zich waardig, al zie je wel dat het draagvlak voor de opname van asielzoekers afneemt. De aanslag is natuurlijk een klap voor de bondskanselier. Als je vol overtuiging vluchtelingen in je land opneemt en een van de opgenomene – zo lijkt het op dit moment – de wapens tegen je opneemt, dan schokt dat natuurlijk je geloof in de mensheid. Het betekent echter niet dat je iedereen over dezelfde kam moet scheren.
Gelukkig doet de overgrote meerderheid van de Duitsers dit niet!

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185