zondag 2 april 2017

Gekrakeel na de raadsvergadering.


In de laatste raadsvergadering op 16 maart j.l heeft de raad zich o.a. gebogen over de financiële verantwoording van de voorzieningenclusters. Dit was niet voor de eerste keer; in september 2016 was dit punt ook al onderwerp van  bespreking geweest. De raad was toen uiteindelijk akkoord gegaan met de verantwoording. Omdat er nogal wat vragen en onduidelijkheden overbleven, besloot de raad een commissie van 4 raadsleden te vormen die alle cijfers nog een zouden doornemen. E.e.a. had tot gevolg dat het college op voorstel van de commissie een gewijzigde financiële verantwoording aan de raad voorlegde. Deze verantwoording stond op 16 maart j.l. op de raadsagenda.

Uit het raadsvoorstel bleek dat er overeenstemming bestond tussen de commissie en het college. Beide partijen waren het eens over de projectraming van € 36.951.258,- voor de voorzieningclusters en het bedrag van de gevoteerde kredieten van € 32.139.531,-. Er is dus  € 3.825.784,- minder uitgegeven dan in de projectraming was voorzien. Zo ver zo goed.

Iedereen had het idee dat de bestaande onduidelijkheden waren opgelost. De commissie  had goed werk gedaan en had en passant ook nog een paar bruikbare procedurele verbeteringen voorgesteld. Dat bleek een te optimistische inschatting.

Na de raadsvergadering bleek dat partijen het toch niet in alle onderdelen met elkaar eens waren. Het gekrakeel begon met een artikel van PNL in de MooiLaarbeekKrant, waarin de PNL-fractie, dus inclusief de twee PNL-commissieleden  Ria van de Zanden en Ton Wijdeven, schreef dat er een kredietoverschrijding van 1 miljoen euro bij de afrekening van de voorzieningenclusters was opgetreden. Opmerkelijk was dat in het artikel elke onderbouwing van deze conclusie ontbrak.

Dat vroeg natuurlijk om een reactie. Dat kon niet uitblijven. Uit De Werkgroep kwam in de MLK een reactie van raadslid , tevens commissielid, Jos Gruijters. Ook ABL kwam met een artikel in  de MLK.

Het artikel van PNL werd door Jos Gruijters ervaren als een stoot onder de gordel. Hij voelde zich genomen door PNL. Deze partij heeft volgens hem zich niet aan de afspraak gehouden. Afgesproken was dat  de commissie met één verklaring naar buiten zou komen  en daar niets meer aan toe zou voegen. PNL heeft deze afspraak langs zich neergelegd. Kun je nog wel afspraken met PNL maken , zo vroeg hij zich in zijn reactie af. Afspreken met één verklaring te komen en daar niets meer aan toe te voegen is natuurlijk niet zo’n hele sterke. Het roept vermoedens op.

ABL zet de cijfers op een rijtje in de MooiLaarbeekKrant en veroordeelt het artikel van PNL als een selectieve en suggestieve weergave van hetgeen in de commissie onderzocht is. De werkelijke kosten zijn volgens ABL wel degelijk ruim 3 miljoen euro lager uitgevallen. Waarvan acte.

Een hele vreemde gang van zaken. Raadsleden, waaronder commissieleden, die na afloop van de raadsvergadering rollen bollend over de straat gaan en klaarblijkelijk uit zijn op het behalen van het eigen gelijk. Geen verheffend beeld. Zo haal je zelf het beeld van de raad  door het slijk. Niet erg verstandig.

Ik had zeker coalitiepartijen als ABL en De Werkgroep hoger ingeschat.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185