zondag 23 april 2017


De kloof versus en het Laarbeeks model



Er verschijnen de laatste tijd heel veel studies over het maatschappelijke onbehagen van de burger. Heel recent nog een studie van drie ambtenaren van Binnenlandse Zaken: Maatschappelijk onbehagen en het openbaar bestuur met daarin de verbijsterende opmerking dat zelfs op lokaal niveau bij ambtenaren nauwelijks kennis bestaat over wat zich in hun gemeente afspeelt.

Het lijkt wel dat de burger in toenemende mate zich afkeert van politiek. De oude vertrouwde volkspartijen ( liberale,sociaal-democratische en christen-democratische ) verliezen gestaag steun. Hun aanhang schrompelt ineen. Anti-democratische partijen zijn in opkomst. De Westerse burger is bang. En daar is ook wel reden voor. Om deze ontwikkeling te keren worden op verschillende plaatsen ingrijpende veranderingen in het huidige politieke systeem van representatie democratie bepleit.

Romans geven soms een helderder beeld van de situatie dan welke studie ook. Romanschrijvers voelen vaak intuïtief aan wat er aan de hand is. In romans beschrijven zij vaak indringend ontwikkelingen die er aan zitten te komen. Michel Houellebecq voorzag in Soumission (2015) dat Frankrijk afstevende op een islamitische republiek. In Amerika lijkt het ministerie van de Waarheid zoals George Orwell dat in Nineteen Eighty-Four (1949) beschreef al volop actief: Ignorance is strength! En het motto America First, dat we kenden uit The plot against America van Philip Roth, is nu de echte slagzin van de reëel bestaande president van Amerika.

Bij de behandeling van de motie van PNL over de kloof in de raad afgelopen week deden zich een paar opmerkelijke zaken voor. PNL vroeg een integrale uitvoering van het voorstel. De andere partijen wilden niet verder gaan dan de uitvoering van de eerste twee stappen: het aanbieden van een cursus en de start met een politiek café. De coalitiepartijen en democratisch Laarbeek van Frans Biemans hadden vertrouwen in de bestaande structuren. Niet voor niets praat men in de regio over het “ Laarbeeks model”. De zgn. kloof is niet iets nieuws. Politieke onvrede is van alle tijden.

Dit laatste valt natuurlijk niet te ontkennen. Het lijkt erop dat in een tijdperk van groeiende burgerparticipatie de bestaande systemen niet meer toereikend zijn. De hoog opgeleide burger wil zelf meebeslissen; de lager opgeleide is deze behoefte veel minder. Op de keeper beschouwd lijkt het erop dat voor een groot deel van de burgers het bestaande systeem van de representatieve democratie niet meer voldoet. Om hiervoor een oplossing te vinden is lastig, als het al moet.

Cursussen en politieke cafés kunnen sluimerende belangstelling aanwakkeren, maar zijn niet de oplossing van het probleem. De oplossing moet in eerste instantie bij de politieke partijen zelf gezocht worden. Het rekruteringsbeleid van politieke partijen zal op de schop moeten. Niet meer van hetzelfde, maar meer van het andere. Partijen moeten zoeken naar mensen buiten de eigen beperkte kring en zich buiten de standaardkring begeven. Met nog een jaar te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen een mooie uitdagende klus voor de lokale partijbesturen. Slagen ze, dan draagt dat bij aan een herkenbare gemeenteraad.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185