woensdag 5 april 2017


Woonvisie


Behalve de commissie Sociaal Domein vergaderde  afgelopen dinsdagavond ook de commissie Ruimtelijk Domein. Met veel belangstelling werd uitgekeken naar de nieuwe woonvisie.

De verschillende partijen reageerden in de commissievergadering op het concept woonvisie 2017-2021. De meest opvallende bijdragen kwamen naar mijn idee van het CDA en de Werkgroep. Het CDA bij monde  van Marcel van der Heijden greep terug op de motie over dit onderwerp. Het CDA heeft behoefte aan een actueel overzicht van de aanwezige woningvoorraad. En dit wel per kern en binnen en buiten het buitengebied. Op basis van deze cijfers kan de behoefte worden vastgesteld. Van der Heijden vroeg zich af of woningen levensbestendig maken wel altijd zinvol is. Misschien is het wel verstandiger om soms tot sanering over te gaan. De beleidsvoornemens in hoofdstuk 7 zijn niet erg smart geformuleerd. Dit zou beter moeten. Wethouder van Zeeland had hier wel oren naar.

Jos Gruijters van de Werkgroep pleitte voor de vitaliteit van de kernen. Ook besteedde hij aandacht aan duurzaamheid. Ook in zijn betoog was zoals bij meerdere commissieleden er aandacht voor de vergrijzing. PNL bij monde van Wim van Dijk kondigde aan dat zijn partij de woonvisie nog nader gaat bestuderen en  mogelijk met een amendement in de raadsvergadering komt. Volgens hem heeft Laarbeek de afgelopen periode te weinig gebouwd. Er zijn geen nieuwe plannen. Het zijn allemaal plannen van het vorige college. In de tweede instantie zwakte hij dit enigszins af. Het bleek vooral op Aarle-Rixtel betrekking te hebben. Het irriteerde wethouder van Zeeland duidelijk.Van Dijk pleitte ook voor economische duurzaamheid. Het moet allemaal wel betaalbaar blijven.

Eigenlijk kwamen zo ongeveer alle onderwerpen die in de woonvisie genoemd worden  aan bod. Alle bestaande knelpunten werden vernoemd. Een allesomvattende visie was er niet. Vreemd was ook dat de ingediende zienswijzen niet bij de stukken zaten. Met de indieners is gekeken of in de woonvisie aan hun wensen tegemoet kan worden gekomen.

 Wethouder van Zeeland bleek wel een zeer eigen opvatting te hebben over wat met de woonvisie beoogd wordt. In zijn ogen is het minder een visie dan wel een verzameling van de wensen die onder de Laarbeekse bevolking leven. De gemeente heeft deze wensen opgehaald bij de bevolking.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185