zondag 9 april 2017


                                                                  Ouderen             


We zijn gewend aan het indelen van de bevolking in groepen. Meestal gaan we uit van de onderverdeling in jongeren, volwassenen en ouderen. Elke groep vraagt speciale aandacht. De laatste tijd staan vooral de ouderen volop in de schijnwerpers. Deze groep wordt door de toenemende vergrijzing  steeds belangrijker. Politiek gezien hebben zij het tij mee.

Afgelopen week verscheen er een interessant artikel in het Eindhovens Dagblad. Onder de kop op de economiepagina “ Dure vindingen maken ouderen honkvast ”besteedde het ED donderdag 6 april j.l. aandacht aan de veranderingen in het leven van ouderen die thans plaatsvinden. De nieuwe generatie ouderen is mondiger dan de generatie voor de eeuwwisseling. Zij kopen zelf zorgen,zoeken informatie over alternatieve woonvormen en blijven stukken langer actief. Maar verhuizen naar een kleinere, aangepaste woningen of een verzorgingshuis, zoals de eerdere generaties voor hen gewoon waren, is er niet meer bij. In de vorige eeuw verkochten hun huis en gingen huren. Dit laatste kan bijna niet meer, eenvoudigweg omdat geschikte huurhuizen veelal ontbreken.

De “ nieuwe” ouderen passen hun woning hoogstens aan en blijven dan zitten in hun huis. Het Economisch Instituut  voor de Bouw heeft berekend dat een woning aanpassen, drempels weghalen, wc en badkamer aanpassen, een traplift  inbouwen en dergelijke , gemiddeld 9.000 euro kost. Niet iedere oudere kan dit bedrag ophoesten. Daarom  is een jaar geleden de blijverlening geïntroduceerd. Ouderen hebben grote interesse voor deze lening van 2.500 tot 50.000 euro. Dit is ondertussen wel gebleken.

Het Laarbeekse college heeft de blijverlening jammer genoeg afgewezen. De lening zou grote administratieve lasten met zich meebrengen. Daarnaast zou de blijverslening grote financiële lasten met zich meebrengen. “ Geldt dit dan niet voor de starterslening? “, is de vraag die dan bij je opkomt.

Veel ouderen lopen vast in de bureaucratische molen voor zorg en hulpmiddelen om langer thuis te blijven wonen. Het is een echte lappendekken geworden waar de doorsnee burger niet meer uitkomt. Guido voldoet niet en gaat op de schop. Bovendien zijn de verschillen tussen gemeenten enorm. “Eigenlijk moet je goed uitzoeken in welke gemeente je als oudere het beste kunt wonen”  concludeert het ED nog sarcastisch.
Dit is natuurlijk te gek voor woorden!

Vorige week behandelde de commissie Sociaal Domein het concept woonvisie 2017-2021. Allerlei aspecten komen in de woonvisie aan de orde. Ook is er aandacht voor de positie van de ouderen op de Laarbeekse woningmarkt. Het wordt allemaal nogal hap snap behandeld. Problemen worden wel gesignaleerd; oplossingen blijver echter achterwege.

Ook bij de behandeling van de woonvisie in de commissie kwamen er geen consistent antwoorden op heel reële vragen. Op de keeper beschouwd was er zelfs niet eens een begin van een oplossing. De Laarbeekse ouderen hebben niets te verwachten van deze nieuwe woonvisie.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185