zondag 25 januari 2015


Zelfonderzoek van de raad.


.
Velen waren donderdagavond naar het gemeentehuis getogen om aanwezig te zijn bij de extra raadsvergadering van de raad van Laarbeek. In deze vergadering zou de raad voor het eerst in het openbaar reageren op het rapport van de commissie van drie en zoals gevraagd was door de commissaris van de koning conclusies uit het rapport te trekken.

Iedereen van politiek en bestuurlijk Laarbeek was aanwezig: de wrnd burgemeester, de griffier, het voltallige  college, de volledige raad met uitzondering van raadslid Theodoor Biemans. Deze had zich vlak voor de vergadering afgemeld. Via de mail had hij laten weten dat na het artikel van donderdag over de onvrede onder ambtenaren over de secretaris in het ED zijn aanwezigheid  geen meerwaarde zou hebben. Met onbegrip nam de raad kennis van deze mededeling.Ook PNL distantieerde zich van deze motivering van Biemans. “ De partij is bezig met een intern onderzoek en laat zich hierbij niet opjagen door wie of wat dan ook,” zei de fractievoorzitter van PNL.

Door donderdagavond verstek te laten gaan koos Biemans voor de verkeerde oplossing. In de raad had hij zich kunnen verdedigen en rekening en verantwoording kunnen afleggen. Deze kans liet hij aan zich voorbijgaan, zijn fractie in verlegenheid achterlatend.

De raadsvergadering was een groot zelfonderzoek. De raad probeerde oprecht met zichzelf in het reine te komen over het gebeurde. Een paar raadsleden en een collegelid vroegen zich verbaasd af waarom het hen ontgaan was; waren zij te weinig alert geweest, hadden zij onvoldoende doorgeraagd? Op deze vragen zal nooit meer een afdoend antwoord komen. Het CDA had overwogen om een motie in te dienen waarin de raad zou uitspreken het gebeurde te betreuren en hiervoor de excuses van de raad aan te bieden aan de gedupeerden en de burgers van Laarbeek. Omdat de motie om verschillende redenen onvoldoende ondersteund werd, bleef hij in de raadsvergadering achterwege.

Ook de wethouders werden uitgenodigd om te reageren op het rapport. Eindelijk zou je haast zeggen reageerden zij in het openbaar. Het werd ook de hoogste tijd. Vooral naar de reactie van Briels en van Zeeland was uitgekeken. Joan Briels had een sterk en overtuigend verhaal. Ruiterlijk erkende hij dat hij over vele zaken die in het rapport naar voren werden gebracht niet op de hoogte was. Nog steeds vroeg hij zich af hoe dit alles mogelijk was. Veelzeggend was dat burgemeester Ubachs hem op geen enkel moment deelgenoot van zijn problemen had gemaakt. Wethouder van Zeeland  hield zich wat meer op de vlakte en  was terughoudender in zijn verklaring.

De voorzitter en de griffier hadden een viertal conceptbesluiten voorbereid. In deze conceptbesluiten werden de gevolgtrekkingen van de raad uit het rapport vastgelegd. De voorstellen over het onderschrijven van de slotconclusies van het rapport in hoofdstuk 6, het opstellen van een actieplan  voor een veilige werkomgeving voor de ambtelijke organisatie en over de verandering van de bestuurscultuur in Laarbeek werden unaniem gesteund door de raad. Bij het besluit over het actieplan voor de organisatie vroeg de raad uitdrukkelijk ook de rol van de secretaris hierbij te betrekken. Terecht  vroeg de raad bij de ontwikkeling van de plannen voor de verandering van de bestuurscultuur uitdrukkelijk ook de raad in de voorfase te betrekken.

Lastiger lag het voorstel tot ontslag van burgemeester Ubachs. Uiteindelijk stemden 15 raadsleden hiermee in; slechts 3 stemden om hen moverende redenen uiteindelijk tegen. Het rapport rehabiliteerde Ubachs gedeeltelijk, maar legde ook de vinger op gemaakte fouten en tekortkomingen. Dat niemand in de raad aanstuurde op outplacement – hoe onzeker ook – verbaasde mij. Het betoog van Frans Biemans en het door hem ingediende amendement  bood hiervoor ook niet echt een opening: het  koos een insteek die de grote meerderheid van de raad niet wenste en deed vervolgens geen enkele poging om een vorm van outplacement voor de burgemeester veilig te stellen. Bovendien bracht hij het voorstel allerbelabberdst. Een vertrek door de voordeur bleef daardoor achterwege.

De hele raadsvergadering overziend kan ik niet anders constateren dan dat de vergadering vooral waardig was. De raad nam het rapport serieus, schroomde niet om ook de hand in de eigen boezem te steken en wilde serieus een nieuwe start maken.  Het gebeurde allemaal zonder veel verwijten naar elkaar. In dit opzicht heeft de raad zich gerevancheerd. Of het allemaal genoeg is,waag ik te betwijfelen. De raad had indringender op het eigen functioneren moeten in gaan. Er is nog een lange weg te gaan.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185