dinsdag 20 januari 2015


Wijsheid en diplomatie gevraagd


Afgelopen maandag heb ik geschreven dat de raad primair de aandacht moet richten op de ontwikkeling van een nieuwe bestuurscultuur in Laarbeek. De raad moet zich niet laten verleiden de prioriteiten te leggen op de personele consequenties die voortvloeien uit het rapport. Enkele lezers hebben hieruit gelezen dat ik het trekken van de personele consequenties achterwege zou willen laten . Dit is allerminst het geval.

Wat ik heb willen bepleiten is dat de raad op de eerste plaats de verziekte bestuurscultuur gaat aanpakken. Dit is de kern waar het omgaat. Als zij de  contouren van de nieuwe bestuurscultuur in grote lijnen geschetst heeft en zekerheden heeft geschapen dat deze nieuwe cultuur  ingevoerd en gevolgd gaat worden,moet de raad zich aan het tweede deel van de opdracht gaan wijden, de personele gevolgen. Als zij de volgorde omkeert,zal de raad steeds verder wegzakken in het moeras, waar discussies over personen meestal toe leiden. Zo zal de raad niet meer aan de hoofdtaak niet toekomen.

In zake personele gevolgen zal de raad zeer behoedzaam moeten opereren en met verstand en vernuft. Het hanteren van de botte bijl is fataal en brengt de bestuurskracht van Laarbeek in gevaar. Voorkomen moet worden dat Laarbeek onbestuurbaar wordt. Dan zou wel eens het college en de raad buiten spel gezet kunnen worden en is de benoeming van een regeringscommissaris niet helemaal uitgesloten. Ik denk dat dit het laatste is wat we zouden moeten willen.

Er rust een zware verantwoordelijkheid op de Laarbeekse gemeenteraad. Zij moet de bestaande bestuurscultuur omvormen en de bestuurskracht vergroten. Hiervoor is vooral wijsheid en diplomatie nodig. Zijn deze capaciteiten wel in voldoende mate in de raad aanwezig?

Ik mag het hopen.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185