zondag 18 januari 2015


De beerput geopend


Het rapport van de onderzoekscommissie naar de onveilige en intimiderende werkomgeving in Laarbeek heeft de gemoederen deze week danig bezig gehouden. Terecht. Het rapport is als een bom ingeslagen en is voor veel velen  in en buiten de Laarbeekse politieke wereld een eye opener. Laarbeek heeft zijn onschuld verloren. Het rapport ontraffelt ragfijn en genadeloos een voor onmogelijk gehouden  sinister machtsspel achter de coulissen en binnen de muren van het college.
Het stinkt van alle kanten.

Het is voor Laarbeek een ontluisterend rapport geworden. Het schijnbaar zo vredige Laarbeek was een illusie,  een zorgvuldig geconstrueerd kunstmatige wereld; achter de schone schijn ging een heel andere wereld schuil, waarin vileine spelletjes gespeeld werden.

Het rapport spaart niemand: burgemeester Ubachs niet die onvergeeflijke fouten maakte; wethouder Theodoor Biemans niet die uit gekwetste trots wraak probeerde te nemen; wethouder Hans Vereijken niet die het allemaal toeliet en de wethouders Briels en van Zeeland niet,die op cruciale momenten de andere kant opkeken. Evenmin de gemeentesecretaris ,die met de burgemeester niet door één deur kon; de raad van Laarbeek niet die het voorstel van de overgrote meerderheid van de fractievoorzitters uiteindelijk niet volgde; twee fractievoorzitters niet die op een cruciaal moment anders stemden dan verwacht mocht worden. Zo ongeveer iedereen ligt onder vuur. Het rapport geeft een reëel beeld van de situatie in Laarbeek. Enkele kleine foutjes in het rapport veranderen het algemene beeld niet.

Het is natuurlijk erg verleidelijk om de focus op de bestuurders en hun doen en laten te richten. Het zijn echter niet meer dan de begeleidende randverschijnselen. De focus moet allereerst gericht zijn op de hoofdzaak. Het rapport heeft dit helder en duidelijk benoemd: de bestuurscultuur in Laarbeek heeft dit allemaal mogelijk gemaakt. Deze zal dus moeten veranderen. Als dit voor iedereen helder is en een oplossing voorhanden is, komt pas het moment voor het trekken van de persoonlijke consequenties. Iedere betrokkene moet zich dan de vraag stellen: kan ik in de gegeven omstandigheden nog verder?

Starten met het aanpakken van de boosdoeners is de verkeerde weg. Eerst zullen vragen naar tevredenheid beantwoord moeten  worden als: hoe was dit mogelijk? Hoe heeft dit kunnen gebeuren en waarom is het niet bespreekbaar gemaakt?  De gesloten en top down bestuurscultuur zal omgebouwd  moeten worden naar  een open en transparante cultuur met daadwerkelijke betrokkenheid en bestuurlijke participatie van de burgers van Laarbeek worden. Dit vergt tijd, consequent handelen en volhardendheid. Dit gaat kruim kosten.

Er ligt voor de raad dus nog een hele weg om te gaan. De raad heeft afgesproken in het openbaar geen reactie te geven op het rapport en eerst het gesprek met de Commissaris van Koning af te wachten. Dit strookt natuurlijk niet met de noodzaak tot  openheid. Wel heeft de raad een persverklaring uitgegeven. Aanstaande donderdag zal de raad zich in het openbaar uitspreken over het rapport. De Commissaris Van de Koning heeft hier vrijdag j.l. met even zoveel woorden op aangedrongen. Het gaat immers om meer dan integriteit. Het gaat om de bestuurscultuur van Laarbeek .

Voor de begeleiding van dit proces moet een deskundige van buiten aangetrokken worden, die over bewezen capaciteiten beschikt. Het moet iemand met natuurlijk overwicht en gezag zijn. Er moet immers nogal wat op de schop. Zonder een deskundige project manager van buiten die vaker met dit bijltje gehakt heeft, zal dit niet kunnen. Dat dit een paar centen gaat kosten, moge duidelijk en moet op de koop toe worden genomen. Het is meer dan de moeite waard en eigenlijk pure noodzaak voor het voortbestaan van Laarbeek. Zonder een totaal nieuwe start kan Laarbeek niet verder.

Pas als iedereen doordrongen  is van de noodzaak tot verandering, kan het noodzakelijke zuiveringsproces met succes worden afgerond. De raad moet deze verantwoordelijkheid in eensgezindheid en zonder gekissebis op zich nemen. De uitkomst zal bepalend zijn voor het voortbestaan en de toekomst van Laarbeek. Het wordt de grootste test waarvoor Laarbeek komt te staan. De door de raad uitgegeven persverklaring van vrijdag j.l. ademt m.i. nog te veel een te timide  grondhouding. De raad moet juist nu het initiatief nemen en de lijnen uitzetten. De raad moet nu bestuurskracht tonen en schoon schip maken; het college moet nu deemoedig zwijgen.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185