zondag 11 januari 2015


Het onderzoeksrapport Laarbeek :een ontluisterend relaas

Afgelopen vrijdag heeft de onderzoekscommissie Laarbeek haar rapport gepubliceerd. Het is een lijvig rapport geworden van maar liefst 82 blz. inclusief de bijlagen. Uit het rapport blijkt dat de commissie zich zeer nauwgezet heeft gekweten van de haar opgedragen taak. De commissie had een zeer nauw omschreven opdracht gekregen: een onderzoek in te stellen naar de uitspraak van burgemeester Ubachs in de raadsvergadering van 8 oktober 2014 over het bestaan van een onveilige en intimiderende werkomgeving in zijn  gemeente .
De commissie is niet over een nacht ijs gegaan en heeft een grondig onderzoek uitgevoerd. Haar bevindingen heeft ze vastgelegd in het rapport “ Een onveilige en intimiderende werkomgeving?” Het is een vernietigend en ontluisterend relaas geworden voor alle betrokkenen en vooral voor burgemeester Ubachs en de topmannen van PNL. In het bijzonder wethouder Theodoor Biemans. Ook de gemeentesecretaris komt er niet geheel ongeschonden uit.
De commissie concludeert op de onderzoeksvraag dat het voorstelbaar is dat de burgemeester de situatie als onveilig en intimiderend heeft ervaren.  Verder dan “ het is voorstelbaar ” komt de commissie eigenlijk niet. Ook de burgemeester heeft fouten gemaakt, zo oordeelt de commissie. Hij vertoonde riskant en onbegrijpelijk leugenachtig gedrag. Volgens de commissie heeft de burgemeester zich in zijn rol als burgemeester enkele keren heel onverstandig gedragen. Ook heeft hij de nieuwe kans die hem vorig jaar geboden werd onvoldoende vlot aangegrepen.

De zwaarste kritiek in het rapport gaat naar wethouder Theodoor Biemans. Deze PNL wethouder voelde zich gekrenkt door het optreden van Ubachs. Zijn medewethouder van PNL, Hans Vereijken, greep niet in  en liet het gebeuren. De commissie concludeert dat wethouder Verijken in zijn laatste periode als wethouder  niet de bemiddelende en dempende rol vervulde die hij onder eerdere burgemeesters wel vervulde
.
Volkomen ontluisterend is het beeld dat de commissie schetst van het optreden van wethouder Biemans. Wat hij uithaalde, kan absoluut niet door de beugel.  Een oud-wethouder die dit over zich uitgestort krijgt, kan niet anders dan als raadslid de eer aan zichzelf houden en zijn raadszetel neer te leggen. De twee andere wethouders van het vorige college, Briels en van Zeeland, blijven nagenoeg geheel buiten beeld. Hun rol blijft onduidelijk.
De commissie heeft haar rapport in een breder perspectief geplaatst  door uitvoerig in te gaan op de recente ontwikkelingen in de positie en de rol van  de burgemeester. Nieuwe ontwikkelingen stellen hoge eisen aan de burgemeester en zijn bestuurlijke vaardigheden. Hij heeft niet alleen te maken met de verbindende rol van burgervaders, maar ook met de grenzen stellende rol van hoeder van  de rechtsstaat. De commissie besluit met de te denkende gevende uitspraak: “ De verwikkelingen rond burgemeester Ubachs in Laarbeek achten wij een illustratie van het feit dat de ‘hybridisering’ van het ambt zo langzamerhand haar grenzen aan het naderen is. De uiteenlopende eisen die aan burgemeesters worden gesteld, zijn in de praktijk lastiger en lastiger te combineren. Diepgaande bezinning op het ambt is daarom aan te bevelen.”
Het vorige college heeft, denk ik,  een onwaarachtige show opgevoerd van eensgezindheid en solidariteit. Doelbewust heeft zij daarmee  de raad een rad voor de ogen gedraaid. Er werd niet voldoende gecommuniceerd naar de  raad en de burgers. Transparantie was zoek. Waar beslotenheid toe kan leiden , maakt dit onderzoek duidelijk.  Het is een voor Laarbeek ontluisterend verhaal geworden.
Het rapport geeft geen antwoord op de vraag of burgemeester Ubachs te handhaven is. Dat was ook niet de onderzoeksopgave.
Het rapport toont aan dat Laarbeek  dringend orde op zaken moet stellen. Integer gedrag en openheid moeten hoog in het vaandel staan. Niet alleen in woord,maar vooral in daad.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185