donderdag 28 augustus 2014


Inleidende beschietingen

 

 Het kabinet is er uit. Met steun van de drie constructieve oppositiepartijen is de begroting klaar. Als de doorrekening door het CPB geen roet in het eten gooit, gaan de Nederlanders er volgend jaar 0,25% op vooruit. Een heel kleine plus dus na al de jaren van crisis.
Het kabinet verkondigt dit met trots. Zeker met het oog op de voor het kabinet zo belangrijke verkiezingen van de Provinciale Staten in maart 2015. Riskant is dit wel, omdat er niet veel hoeft te gebeuren en het plusje is zo weer een minnetje. Het kabinet weet dit ook wel, maar geeft de voorkeur aan een positief geluid. Begrijpelijk.

Vorige week schreef Diederik Samson  een opiniestuk in de Volkskrant, waarin de toon voor de algemene beschouwingen al werd gezet. Samson weet als geen ander hoe belangrijk de verkiezingen  van de Provinciale Staten voor het kabinet en hem als leider van de PvdA zijn.

Woensdag 27 augustus  bepleitten vijf fractievoorzitters van het CDA in de grote steden een snoeiharde aanpak van IS-aanhangers. Volgens hen moet vanuit de gemeenschap actief gewerkt worden om radicalisering te voorkomen. In het onderwijs moet meer prioriteit gegeven worden aan democratische waarden.

Gisteren greep de fractieleider van het CDA, Sybrand Buma , de pen . In De Volkskrant riep hij op om wakker te worden. Boven  zijn stuk stond als kop: “ Word eindelijk wakker voor dreiging van buiten.” In het stuk pleitte voor autarkie: ‘’ Europa moet af van het Russische gas” en “ We moeten strategisch kiezen voor een Nederlandse landbouwsector die voorziet in de productie van ons dagelijks voedsel. ” Minister Kamp  reageerde meteen  als door een bij gestoken. Hij vond het een onbegrijpelijk verhaal.

Een pleidooi om een land zelfvoorzienend te maken lijkt mij echt niet zo onbegrijpelijk. Zeker niet in deze tijd van oplopende spanningen.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185