maandag 18 augustus 2014


Begroting Peel 6.1.


Het college heeft een uitgebreide zienswijze op de ontwerp begroting 2014-2015 van de uitvoeringsorganisatie Peel 6.1.geschreven. De zienswijze staat op de agenda van de commissie Algemeen Bestuur en zal in september aan de raad worden voorgelegd.


Een dergelijke uitgebreide zienswijze is opmerkelijk. Dit valt temeer op dat deze ontwerp begroting de eerste van de nieuwe uitvoeringsorganisatie Peel 6.1. Het betekent twee dingen. Allereerst dat het college duidelijk de vinger aan de pols wil houden en de beoogde voordelen van de gemeentelijke samenwerking inderdaad wil verzilveren. Anderzijds wijst de Laarbeekse reactie er op dat deze eerste begroting de beoogde doelstellingen niet haalt. Dus zet de gemeente hoog in. Terecht. De gemeente kan niet alert genoeg zijn.

In de visie Peel 6.1 is, zo schrijft het college, aangegeven dat een samenwerking met 6 Peelgemeenten moet gaan leiden tot minder kosten, minder kwetsbaarheid en meer kwaliteit. Het doel is om met een gezamenlijke uitvoering in de Peel binnen het sociaal domein goedkoper en beter te kunnen gaan werken. Helaas blijkt dat volgens het college niet uit de conceptbegroting die nu voorligt en er is ook geen concrete bezuinigingstaakstelling voor de langere termijn aan gekoppeld om dit alsnog te realiseren. De conclusie is duidelijk en hard: “ Het uitgangspunt, dat er bespaard moet worden is hiermee niet ingevuld. ”

In het concept passeren een groot aantal items de revue. De optiek van waaruit deze begroting opgesteld is, kan niet de goedkeuring van Laarbeek wegdragen. Er wordt volgens het college in deze begroting meer geredeneerd vanuit de inhoud dan vanuit het oogpunt van efficiënte bedrijfsvoering. Dat is een harde conclusie, zeker voor een nieuwe organisatie die haar eerste begroting voorlegt. Dit had zo nooit mogen gebeuren. Heeft de Laarbeekse vertegenwoordiger in het DB onvoldoende opgelet?


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185