woensdag 20 augustus 2014

De financiële risico’s onderzocht



Gemeenten hebben de verplichting financiële risico’s in kaart te brengen. Dit is een lastige opgave omdat hier een groot aantal bijna onvoorspelbare ontwikkelingen mogelijk zijn. Ondanks dit slagen gemeenten er de laatste jaren steeds beter in de risico’s te benoemen en te kwalificeren. Zo ook Laarbeek. Dit blijkt uit de rapportage die op de eerstkomende vergadering van de commissie Algemene Zaken  op de agenda staat.

Laarbeek is In 2008 is  gestart met de invoering van risicomanagement. In eerste instantie werd gekozen voor alleen een inventarisatie van de risico’s. Dit was niet voldoende. Naast de inventarisatie van de risico’s dient er ook een kwantificering van de risico’s gemaakt te worden om het weerstandsvermogen van de gemeente te kunnen berekenen.

Dit heeft geleid tot een gewijzigde aanpak in 2013. In 2013 is er gekozen om de belangrijkste risico’s qua financiële impact in kaart te brengen door middel van een korte scan van de organisatie. Hiertoe hebben een tweetal sessies plaatsgevonden met het managementteam en een aantal beleidsmedewerkers. 

Op basis van het risicoprofiel zoals opgenomen in de begroting en voorbeeldrisico’s van andere gemeenten is een inschatting gemaakt van de risico’s met mogelijke financiële gevolgen voor Laarbeek gemeente.
Zoals gezegd , de risico’s zijn divers. In de tabel van de belangrijkste financiële risico’s voor de gemeente staan de voorzieningenclusters, gevolgd door de algemene uitkering.  In totaal bedragen alle risico’s € 11.270.000. De benodigde weerstandscapaciteit kunnen worden afgedekt met een bedrag van € 3,4 miljoen. Alle risico’s zullen zich immers niet allemaal tegelijkertijd voordoen.

Beschikbaar aan weerstandscapaciteit is:
- onvoorzien structureel                       €       15.000,-
- onbenutte belastingcapaciteit           € 1.945.000,-
- Vrije reserve                                              500.000,-
- Algemene reserve                             € 9.500.000,-
- Onvoorzien incidenteel                €            45.000,-
In totaal                                                €12.005.000,-
Dit is geruststellend.

Extra aandacht wordt geschonken aan de grondexploitatie. Opgemerkt wordt dat uit de laatst vastgestelde Grondnota 2013 bleek dat de volgens een normberekening de reserve grondexploitatierisico voldoende was om de risico’s die samenhangen met grondexploitatie op te vangen. Deze reserve bedraagt per 1-01-2014 ± € 4 miljoen.

Aangekondigd wordt dat bij de vaststelling van de grondnota  voorstellen gedaan zullen worden gedaan om de risico’s in de grondexploitatie voortaan mede bij deze nota te betrekken en mogelijk de reserve grondexploitatie van de bestemmingsreserves over te hevelen naar de algemene reserves. Het is inderdaad een mogelijkheid, maar of de situatie dermate kritisch is, lijkt mij nog de vraag.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185