zondag 4 mei 2014


Best presterende regio


Twee Brabantse regio’s paraderen trots op de ranglijst van Elsevier vnn de economisch best prersterende regio’s van Nederland. Regio Eindhoven voert dit jaar de Elsevier-ranglijst van economisch best presterende regio's in Nederland aan. Op de voet gevolgd door de regio Amsterdam op twee en regio Breda op drie. Voorwaar een mooi resultaat voor Brabant. Elsevier baseert zich hierbij op een onderzoek van het Bureau Louter.
In 2012 stond regio Eindhoven nog op de derde plaats. In de lijst van gemeenten houdt Eindhoven net als in 2012 de derde plaats. Bladel (in 2012 nummer 44) scoort met een tiende plaats opmerkelijk hoog op de lijst van gemeenten, boven Son en Breugel op 12, Veldhoven op 17 en Eersel op 21.Laarbeek kom ik tegen op plaats 139, wat zeker niet slecht is voor een plattelandsgemeente.
De onderzoekers verklaren de hoge posities van de randgemeenten van Eindhoven door de aanwezigheid van grote bedrijvencentra, industrie en technologische centra. Bovenaan de gemeentelijke ranglijst prijkt Haarlemmermeer die de positie dankt aan de aanwezigheid aldaar van Schiphol.
De unieke samenwerking tussen lokale overheden, het bedrijfsleven en kennisinstellingen die Brainport Regio Eindhoven kenmerkt, levert laatste jaren veel eervolle vermeldingen op. Brainport werd in 2011 uitgeroepen tot slimste regio van de wereld en is recent door de Britse Financial Times verkozen tot beste regio om in te investeren, na Londen en Helsinki.

Allemaal redenen om trots op te zijn. Alleen we moeten niet verslappen. We moeten proberen niet alleen deze positie vast te houden , maar ook nog verder te verbeteren. Dat kan als we ons eendrachtig concentreren op zaken waar we hier goed in zijn en gelijktijdig nieuwe wegen in te slaan.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 053627185