maandag 5 mei 2014


Brief ministerie roept vragen op


De ED schreef vorige week naar aanleiding van de brief die het ministerie van Volksgezondheid aan  het  voorbereiden is over de wijzingen in de zorg zelfs over  “Blinde paniek door zorgbrief” . Wettelijk moet het ministerie een half jaar voor de ingang van de overdracht van hun zorggegevens  dit aan de betrokkenen melden. Dus voor 1 juli moet de brief op de deurmat liggen. Nog is niet bekend wanneer de  brief zal verschijnen , wat de inhoud is en wie de brief krijgt.

De Zorgorganisaties verwachten dat de brief zal leiden tot grote onrust en een lawine aan vragen. Mensen willen immers weten wat de wijzigingen voor hen persoonlijk betekenen. Ook Ouderenorganisaties als Anbo houden rekening met blinde paniek.
Het ministerie sust de onrust met de opmerking dat 2015 een overgangsjaar is . daarmee wordt de suggestie gewekt dat het allemaal ik 2015 wel zal meevallen. Dat is overigens maar zeer de vraag, omdat nu al duidelijk is dat het budget voor 2015 te gering. Veel gemeenten weten bovendien zelf nog niet  eens hoe zij de dagbesteding gaan organiseren.

Wijzigingen in de zorg roepen altijd veel vragen op. Dit wordt b.v. heel duidelijk uit de onrust die ontstaan rond de zgn. mantelzorgboete voor AOW’ers. Duidelijk is dat de “kostendelersnorm ” een pure vorm van bezuiniging is, die zo’n 250 miljoen aan besparingen moet opleveren.

Deze mantelzorgboete staat natuurlijk haaks op de gedachte van de participatiemaatschappij. Dat moge duidelijk zijn. Het gaat ook door een principiële grens: de AOW  is geen uitkering, maar een volkverzekering. Dit is minstens evenzo bedenkelijk.  

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 053627185