woensdag 7 mei 2014


Iedereen uit de startblokken


Het onderstaande ontleen ik aan Binnenlands Bestuur:
Nu vaststaat dat na de Jeugdzorg ook de Wmo 2015 op 1 januari naar de gemeenten overgaat, rollen infographics en handreikingen van de − virtuele − persen. Deze moeten gemeenten helpen overzicht te houden. De belangenorganisatie voor senioren, Anbo, bereidt zich voor op een storm aan vragen van verontruste burgers.
Onrust en vragen
De vragenstorm wordt rond juli verwacht. Het ministerie van VWS stuurt dan een brief naar alle mensen die tot 1 januari zorg vanuit de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) krijgen. Een deel van de zorg en ondersteuning komt vanaf januari onder de Wmo 2015 (gemeenten) te vallen, en een deel onder de Zorgverzekeringswet (Zvw). In die brief staat wat er verandert voor de persoonlijke (zorg)situatie verandert en wat de vervolgstappen zijn. Deze brief zal tot onrust en veel vragen leiden, verwacht de Anbo. Zij werkt aan een zorgdossier op de haar site met antwoorden op de meest gestelde vragen. De verwachting is dat ook gemeenten veel vragen van burgers zullen krijgen over de aanstaande veranderingen.

Amendementen
Door het overgangsrecht zijn gemeenten overigens wel verplicht in 2015 de huidige Awbz-zorg te continueren. De vraag is of daar voldoende geld voor is, ondanks de extra miljoenen die het kabinet onlangs heeft toegezegd. De wet ligt, inclusief de door de Tweede Kamer aangenomen amendementen, inmiddels bij de Eerste Kamer. Naar verwachting wordt de wet daar voor het zomerreces behandeld. Gezien het zorgakkoord kan de wet ook in de senaat op een meerderheid rekenen.

Financieringsstromen
De nieuwe financieringsstromen maken de hervormingen complex, stelt Vilans, het kenniscentrum voor de langdurende zorg. Vilans heeft een infographic gemaakt die toont hoe geldstromen via verschillende wetten, gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoren en aanbieders van zorg en ondersteuning weer bij burgers met een zorg- of ondersteuningsvraag terecht komen. ‘Zo is de cirkel rond, maar onderweg moet fors bezuinigd worden. In de tweede ring rond de burger staan de toegangspoorten tot zorg en ondersteuning afgebeeld. Gemeenten hebben daarbij de vrijheid om naar eigen inzicht de toegang te organiseren’, verduidelijkt Floor de Jong, adviseur bij Vilans en initiatiefnemer voor de infographic.

Integrale benadering
‘Als ik vroeger iets niet begreep zei mijn vader altijd ‘zal ik het tekenen?’ Dat gaf inzicht in complexe problemen.’ Met de infographic wil het kenniscentrum bijdragen aan een integrale benadering van zorg dichtbij huis. De Jong: ‘Een visuele en creatieve aanpak beïnvloedt veranderprocessen op een positieve manier. Mensen zien nieuwe verbanden en raken geïnspireerd.’

Verplicht beleidsplan
In de Wmo 2015 is bepaald dat gemeenten voor november 2015 een beleidsplan moeten hebben. Twijnstra en Gudde heeft een tijdpad voor gemeenten uitgestippeld. In het stuk wordt tevens kort samengevat wie waarvoor verantwoordelijk wordt, met de daaraan gekoppelde financieringsstromen. ‘We willen hiermee gemeenten en samenwerkingsverbanden helpen het overzicht te houden tussen alle detailinformatie in handreikingen en factsheets’, licht Joost van der Kolk, adviseur bij Twijnstra Gudde het initiatief toe.

Wmo-traject
Het ministerie van VWS heeft ook een infographic van de nieuwe Wmo gemaakt. Daarin wordt het traject en tijdpad van een aanvraag tot aan eventuele toekenning van een voorziening gevisualiseerd.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 053627185