woensdag 14 mei 2014


                                                             Minima.


De discussie over het minimabeleid dat voor dinsdag j.l. op de agenda van de commissie Sociaal Domein stond, is uitgesteld tot 17 juni. Ik hoop dat er harde feiten worden aangedragen over het minimabeleid in Laarbeek. Allereerst zal de raad toch een helder beeld moeten krijgen over de omvang en de intensiteit van de problematiek. Ook zou het dienstig zijn als er gegevens aangereikt worden die aangeven hoe Laarbeek op dit terrein scoort in vergelijking met andere gemeenten. Eerst zullen we toch een helder beeld over de problematiek moeten hebben. Anders wordt het weer een discussie in het luchtledige.

Op Zorgvisie.nl zag ik vanmorgen dit artikel. Het geeft voor een deelterrein in ieder geval een mooie aanzet:

Vier oplossingen voor mantelzorgwoningen

Steeds meer obstakels voor mantelzorgwoningen komen aan het licht. Kortingen op huursubsidies, AOW en bestemmingsplannen bemoeilijken het opzetten van mantelzorgwoningen.
Het kenniscentrum voor wonen en zorg van Aedes-Actiz biedt vier tips aan voor gemeenten om mantelzorgwoningen mogelijk te maken. Irma van Beek, adviseur vanKAW Architecten, heeft de oplossingen samengesteld. De tips zijn afkomstig uit Groningen, waar woningcoöperatie Lefier 22 mantelzorgwoningen heeft gefaciliteerd.
  1. Voorkom korten op uitkering 
    Kies als uitgangspunt bij mantelzorgwoningen dat de bewoners zelfstandig en financieel onafhankelijk van elkaar de aan elkaar grenzende mantelzorgwoning huren. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze een eigen huurcontract, huisnummer en voordeur hebben. Dit minimaliseert de kans dat de bewoners gekort worden of andere problemen krijgen met hun uitkeringen, zoals de bijstand, de AOW, de WAO en Wajong.

  2. Laat de inkomensgrens los 
    Laat de woningen binnen de sociale huurprijsgrens vallen en laat de inkomensgrens voor huurders los. Dit betekent dat ook een huurder van een mantelzorgcombinatie met een hoger inkomen gewoon kan huren.

  3. Maak huurovereenkomst afhankelijk van combinatie 
    Een belangrijk aspect bij het aangaan van de huurovereenkomst is de bepaling dat de huurovereenkomst wordt beëindigd als een van de huurders van de mantelzorgcombinatie de huur opzegt. Dan zal ook de overgebleven bewoner uit de combinatie moeten vertrekken. Zoek samen met deze huurder naar een passende huurwoning, binnen drie maanden.

  4. Besteed extra aandacht aan het vinden van de doelgroep 
    Voor mantelzorgcombinaties die afhankelijk zijn van sociale huurwoningen is er in het verleden amper tot geen aanbod geweest. Potentiële huurder vinden gaat moeizaam, omdat de doelgroep niet is gewend dat er voor hen een aanbod is. Via sociale teams, mantelzorgorganisaties, ouderverenigingen, bewindvoerder en ouderenorganisaties wordt een deel van de doelgroep bereikt. Persoonlijke aandacht, meerdere gesprekken en goed bereikbaar zijn voor de veelheid aan vragen is belangrijk als er eenmaal interesse is om te gaan huren. Het is een grote stap voor zowel de mantelzorger als de mantelzorgontvanger om in deze woonvorm samen de toekomst in te gaan.
Ook de discussie over het nieuwe boek van Thomas Piketty, 'Capital in the Twenty-First Century' zou in de commissie meegenomen moeten worden.

 Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 053627185